Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  TikTok dan Meta cabar peraturan baru Eropah yang menentang gergasi digital

  LONDON, 17 NOV – TikTok dan pemilik Facebook, Meta memfailkan cabaran undang-undang terhadap peraturan baharu Kesatuan Eropah (EU) yang direka untuk menentang penguasaan gergasi digital dan menjadikan persaingan dalam talian lebih adil dengan memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna.

  TikTok berkata dalam catatan blog kelmarin bahawa ia menarik untuk diklasifikasikan sebagai ‘penjaga pintu’ dalam talian oleh Akta Pasaran Digital, dengan alasan bahawa ia memainkan peranan sebagai pesaing baharu dalam media sosial yang mengambil alih pemain yang berakar umbi.

  Meta berkata sehari sebelum itu bahawa ia tidak bersetuju dengan keputusan blok 27 negara untuk memasukkan Marketplace dan Messenger sebagai perkhidmatan pintu masuk di bawah peraturan baharu, sambil menambah bahawa ia sedang mencari penjelasan mengenai perkara undang-undang tertentu.

  Akta Pasaran Digital akan berkuat kuasa menjelang Mac, dengan senarai perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk syarikat teknologi besar yang bertujuan untuk memberi pengguna lebih banyak pilihan dan mengancam penalti yang besar jika mereka tidak mematuhinya.

  Melabelkan TikTok sebagai penjaga pintu melemahkan matlamat DMA dengan “melindungi penjaga pintu sebenar daripada pesaing baharu seperti TikTok,” kata syarikat itu, sambil menambah bahawa aplikasi perkongsian video itu “boleh dikatakan sebagai pencabar paling berkebolehan” kepada saingan media sosial yang lebih besar.

  Amazon, Apple, Google dan Microsoft juga diberi label penjaga pintu pada bulan September, bersama dengan syarikat induk TikTok ByteDance dan Meta. Ini kerana mereka menyediakan 22 ‘perkhidmatan platform teras’ seperti penyemak imbas Chrome dan Safari, pemesejan WhatsApp dan Peta Google yang bertindak sebagai pintu masuk antara perniagaan dan pengguna.

  Meta tidak berhujah dengan dilantik sebagai penjaga pintu, tetapi syarikat berpendapat Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif EU, adalah salah untuk secara khusus memilih Marketplace dan Messenger sebagai perkhidmatan platform teras.

  Rayuan itu “tidak mengubah atau mengurangkan komitmen teguh kami untuk mematuhi DMA, dan kami akan terus bekerjasama secara konstruktif dengan Suruhanjaya Eropah untuk bersedia untuk pematuhan,” kata Meta. – AP

  TikTok dan pemilik Facebook, Meta memfailkan cabaran undang-undang terhadap peraturan baharu EU yang direka untuk menentang penguasaan gergasi digital dan menjadikan persaingan dalam talian lebih adil dengan memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...