Thursday, April 25, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Serangan balas Pakistan di Iran bunuh 9, tingkatkan ketegangan sempadan

  ISLAMABAD, 19 JAN – Pakistan melancarkan serangan udara terhadap dakwaan persembunyian militan di dalam Iran pada kelmarin, membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang ketika ia membalas serangan serupa beberapa hari sebelumnya oleh Iran dan meningkatkan ketegangan dengan jirannya ketika konflik di seluruh wilayah semakin memuncak.

  Serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh kedua-dua Pakistan dan Iran di kedua-dua belah sempadan mereka kelihatan menyasarkan kumpulan militan Baluch dengan matlamat pemisah yang sama.

  Negara-negara menuduh satu sama lain menyediakan tempat berlindung kepada kumpulan di wilayah masing-masing.

  Perbalahan antara Iran dan Pakistan berlaku ketika Timur Tengah masih tidak tenang dengan peperangan Israel dengan Hamas di Semenanjung Gaza, dan selepas serangan udara Iran lewat Isnin di Iraq dan Syria.

  Serangan udara itu adalah sebagai tindak balas kepada pengeboman berani mati di Iran oleh militan IS (Islamic State) pada awal Januari yang mengorbankan lebih 90 orang.

  Iran dan Pakistan bersenjata nuklear telah lama menganggap satu sama lain dengan syak wasangka terhadap serangan militan, tetapi penganalisis berkata serangan berbalasan minggu ini sekurang-kurangnya sebahagiannya didorong oleh tekanan politik dalaman.

  Iran sedang berhadapan dengan pergolakan menentang teokrasinya dan telah menghadapi tekanan untuk bertindak sejak pengeboman berani mati IS.

  Ia juga berusaha untuk melenturkan kuasa ketenteraan pada masa kumpulan militan yang disokongnya di rantau itu – Hamas di Gaza, Hizbullah di Lubnan dan pemberontak Houthi di Yaman – terlibat dalam konflik Israel-Palestin.

  Pakistan, sementara itu, tidak boleh membiarkan serangan udara hari Selasa oleh Iran tanpa dicabar, dan ia menghadapi pilihan raya umum Februari yang penting di mana tenteranya adalah kuasa politik yang kuat.

  “Kerajaan dan tentera telah berada di bawah tekanan yang besar,” kata Abdullah Khan, seorang penganalisis di Institut Kajian Konflik dan Keselamatan Pakistan. “Iran meraikan serangan (Selasa) dalam medianya dan persepsi orang ramai Pakistan terhadap tentera yang kuat tidak seperti dahulu, jadi ia terpaksa bertindak balas.”

  Amerika Syarikat, China, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan lain-lain menggesa kedua-dua negara itu untuk mengurangkan keamatan. – AP

  Anggota Muslim Talba Mahaz Pakistan melaungkan slogan pada demonstrasi untuk mengutuk serangan Iran di kawasan sempadan Pakistan, di Islamabad, Pakistan, kelmarin. Sepanduk dalam bahasa Urdu berbunyi, “Menentang serangan Iran ke atas Pakistan dan pakatan keji India, Iran dan Israel dan demonstrasi untuk pendaulatan Pakistan.” – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...