Saturday, May 25, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL – New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya.

  Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan itu selepas mengadakan pertemuan dua hala hari ini dengan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong di Singapura, menurut kenyataan kerajaan New Zealand.

  Pengukuhan kerjasama itu terletak di bawah pelan Perkongsian Dipertingkatkan Singapura-New Zealand, dengan hubungan itu akan ditingkatkan menjelang akhir 2025, kata Luxon.

  Luxon berada di Singapura sebagai sebahagian daripada lawatannya ke Asia Tenggara minggu ini.

  Kedua-dua perdana menteri itu bersetuju untuk menyelaraskan aliran bekalan kritikal antara Singapura dan New Zealand semasa masa krisis, kata kenyataan itu, sambil menambah kedua-dua negara akan terus mengukuhkan kerjasama pertahanan dan keselamatan.

  Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk meneruskan kerjasama dalam inisiatif ekonomi hijau, termasuk teknologi tenaga dan pengangkutan, dan kewangan dan pelaburan termasuk pasaran karbon.

  “Singapura ialah rakan kongsi keselamatan dan ekonomi terdekat New Zealand di Asia Tenggara,” kata Luxon. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Lelaki maut cuba bersenam dengan bergantung di tali dagu

  CHONGQING, 24 MEI - Seorang lelaki China baru-baru ini kehilangan nyawanya ketika melakukan jenis senaman kontroversial yang memerlukan pengamal hanya menggantung di dagu untuk...