Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  ‘Nightlife King Paris’ didenda kerana rasuah

  PARIS, 9 FEB – Bos firma Paris yang menjalankan beberapa restoran dan kelab malam terkenal Perancis didenda AS$161,000 kerana rasuah oleh mahkamah jenayah kelmarin.

  Ketua Persatuan Paris, Laurent de Gourcuff, yang syarikatnya memiliki restoran Maxim dan kelab malam Castel antara lain, kadangkala dikenali sebagai ‘Nightlife King Paris’.

  Selain denda, dia dilarang mengendalikan syarikat selama lima tahun dan menerima hukuman penjara yang ditangguhkan dua tahun.

  Peguam De Gourcuff berkata dia akan merayu keputusan kesalahan rasuah terhadap seorang eksekutif di padang lumba Longchamp di barat ibu negara, di mana Persatuan Paris berharap untuk memenangi konsesi termasuk mengendalikan restoran itu.

  Pendakwa raya berkata semasa proses bidaan kontrak 12 tahun pada 2018, de Gourcuff memperoleh maklumat sulit dengan menjadi tuan rumah pengarah pemasaran dan jualan firma pengurusan litar perlumbaan, France Galop untuk beberapa makanan. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...