Sunday, March 3, 2024
29.2 C
Brunei

  -

  Nintendo kurangkan ramalan keuntungan bersih

  TOKYO, 7 FEB – Nintendo mengurangkan unjuran keuntungan bersih setahun hari ini, berkata kekurangan cip global dan masalah rantaian bekalan lain telah menjejaskan jualan konsol dalam tempoh sembilan bulan hingga Disember.

  Gergasi permainan Jepun itu juga mengurangkan ramalan jualan perkakasan tahunan untuk konsol Switchnya kepada 18 juta unit daripada sasaran sebelumnya, sebanyak 19 juta.

  Permainan baharu seperti ‘Pokemon Scarlet and Violet’ dan ‘Splatoon 3’ telah menunjukkan prestasi yang baik, kata syarikat yang berpangkalan di Kyoto itu.

  Tetapi jualan perkakasan mengikut unit merosot 21 peratus pada April hingga Disember, disebabkan oleh kekurangan semikonduktor dan bekalan komponen lain yang memberi kesan kepada pengeluarannya sehingga sekitar lewat musim panas.

  Seterusnya ia menjejaskan jumlah jualan perisian, yang merosot empat peratus setahun, kata Nintendo.

  Syarikat itu kini meramalkan keuntungan bersih pada 2022 hingga 2023 sebanyak 370 bilion yen (AS$2.8 bilion), menurun daripada ramalan sebelumnya, sebanyak 400 bilion yen.

  Pada 2020 hingga 2021, keuntungan bersih tahunan Nintendo melonjak kepada rekod 480 bilion yen, hasil daripada permintaan yang meningkat untuk hiburan dalaman semasa sekatan COVID.

  Firma itu hampir menyamai angka tersebut pada kewangan tahun lalu, dengan konsol Switchnya terus menunjukkan prestasi yang baik dan jualan perisian kekal kukuh.

  Tetapi jualan Switch, yang dilancarkan pada 2017, serta variasi Lite dan OLEDnya, semakin perlahan apabila konsol semakin meningkat. – AFP

  Seorang pengembara berjalan melepasi iklan yang memaparkan watak Super Mario di lapangan terbang Narita di Narita berhampiran Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gajah Asia juga berkabung, kuburkan anak gajah mati

  NEW DELHI, 1 MAC – Gajah Asia berkabung dan menguburkan anak-anaknya yang mati, menurut kajian saintis India yang memperincikan tingkah laku haiwan yang mengingatkan...