Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Northvolt peroleh pinjaman AS$5b kembang kilang gergasi

  STOCKHOLM, 16 JAN – Pembuat bateri Sweden, Northvolt hari ini mengumumkan bahawa mereka telah mendapatkan pembiayaan sebanyak AS$5 bilion untuk membolehkan pengembangan kilang gergasi, Northvolt Ett di utara Sweden.

  “Sebagai tambahan kepada pengembangan pengeluaran katod, Northvolt Ett dan pembuatan sel, pakej kewangan akan membolehkan pengembangan loji kitar semula yang bersebelahan,” kata Northvolt dalam satu kenyataan.

  Pembiayaan itu disediakan oleh “sekumpulan 23 bank perdagangan, serta Bank Pelaburan Eropah (EIB) dan Bank Pelaburan Nordic (NIB).” Ketua Pegawai Eksekutif Northvolt, Peter Carlsson, menyebut pembiayaan itu sebagai “sebuah mercu tanda untuk peralihan tenaga Eropah.”

  Dengan pinjaman ini, pembuat bateri telah memperoleh AS$13 bilion dalam ekuiti dan hutang yang bertujuan untuk membekalkan pasaran kenderaan elektrik (EV) yang semakin berkembang.

  Menurut Northvolt, ia telah memperoleh “kontrak pengambilan jangka panjang” bernilai lebih AS$55 bilion, termasuk dengan pembuat kereta BMW, Volvo Cars dan Volkswagen Group.

  Eropah menyumbang hanya tiga peratus daripada pengeluaran sel bateri global yang dikuasai oleh China, tetapi mereka bercadang untuk mengejarnya dan telah menetapkan matlamat pada 25 peratus pasaran menjelang akhir dekad.

  Pada bulan November, Northvolt berkata ia telah membangunkan bateri baharu berdasarkan teknologi natrium-ion, yang menggunakan mineral yang kurang kritikal.

  Bateri natrium-ion dilihat sebagai pilihan yang lebih murah dan dalam beberapa aspek lebih selamat berbanding bateri litium-ion yang digunakan secara meluas dalam kedua-dua kenderaan elektronik dan elektrik tetapi yang membawa risiko kebakaran jika rosak.

  Walaupun teknologi natrium-ion telah wujud selama beberapa dekad, ia telah ketinggalan dalam prestasi berbanding bateri litium-ion. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...