Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Norway sedia berdepan ribut paling kuat dalam 30 tahun

  COPENHAGEN, 31 JAN – Pantai tengah Atlantik di Norway dikukuhkan hari ini ketika pihak berkuasa memberikan amaran bahawa negara itu mungkin mengalami ribut paling kuat dalam 30 tahun dan menasihati orang ramai untuk tinggal di dalam rumah.

  Angin kencang dijangka melanda kawasan itu, sementara syarikat penerbangan udara dan perkhidmatan feri meramalkan gangguan. Polis memberikan amaran bahawa tiupan angin kencang berkelajuan 126 hingga 180 kilometer sejam dijangka akan berlaku.

  Dinamakan ‘Ingunn’ oleh ahli meteorologi Norway, ribut itu dijangka membadai tengah Norway hari ini sebelum bergerak ke utara esok.

  Ribut itu dijangka melanda kawasan yang sama dengan ribut tahun baharu 1992, salah satu ribut terkuat dalam sejarah Norway, demikian menurut akhbar VG.

  Pihak berkuasa mengeluarkan amaran merah, tahap tertinggi, untuk kawasan sekitar bandar Trondheim, di mana angin kencang dijangka berlaku hari ini. Satu lagi amaran merah juga telah dikeluarkan untuk kepulauan Lofoten, di utara sepanjang pantai di Artik.

  Perdana Menteri Norway, Jonas Gahr Store merancang untuk kembali ke Oslo hari ini, demikian menurut agensi berita Norway, NTB. – AFP

  Bumbung bangunan yang rosak dilihat selepas ribut melanda pulau Kvaloya berhampiran Tromso, utara Norway pada 29 Januari 2024. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...