Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Sepanyol tarik balik dutanya ke Argentina kerana penghinaan Presiden Milei

  BUENOS AIRES, 22 MEI – Krisis diplomatik antara sekutu bersejarah Sepanyol dan Argentina berkembang kelmarin apabila Sepanyol mengumumkan penarikan rasmi dutanya dari Buenos Aires dan Presiden Argentina Javier Milei mengecam tindakan itu sebagai ‘karut tipikal seorang sosialis yang sombong’.

  Sepanyol berkata dutanya ke Argentina akan kekal selama-lamanya di Madrid, di mana beliau telah dipanggil semula untuk rundingan Ahad sebagai tindak balas kepada komen yang dibuat oleh Presiden Milei semasa lawatan hujung minggu yang penuh perbalahan yang dibuatnya ke ibu kota Sepanyol itu.

  Dalam ucapan berapi-api mempertahankan kapitalisme pasaran bebas pada perhimpunan paling kanan di Madrid, Milei menuduh isteri perdana menteri Sepanyol itu melakukan rasuah dan menyifatkan sosialisme sebagai ‘terkutuk dan karsinogenik’.

  Berikutan keengganan Milei untuk meminta maaf, Menteri Luar Sepanyol José Manuel Albares memberitahu wartawan kelmarin bahawa “Argentina akan meneruskan tanpa duta,” bercakap dengan rasa tidak percaya bahawa Milei akan memperlakukan Sepanyol dengan cara sedemikian.

  “Kami menghadapi kes unik, bukan sahaja unik untuk kerajaan ini, tetapi unik dalam sejarah hubungan antarabangsa,” kata Albares. “Tidak ada contoh bagi seorang ketua negara pergi ke ibu negara negara lain untuk menghina institusinya.”

  Milei – yang mendapati dirinya terlibat dalam pergaduhan diplomatik di seluruh rantau ini dan merujuk lawannya sebagai ‘najis manusia’ – tidak pernah dilihat sebagai penghuni paling bijak di pejabat tertinggi Argentina.

  Beliau terus membidas Sepanyol, kelmarin, memberitahu saluran berita tempatan La Nación bahawa keputusan Sepanyol itu adalah ‘karut tipikal seorang sosialis yang sombong’.

  “Para sosialis mampu melakukan apa sahaja,” tambahnya. Tetapi beliau tidak segera bertindak balas. Apabila ditanya sama ada Argentina akan melakukan perkara yang sama, Milei berkata, “Saya tidak akan menjadi bodoh.”

  Tindakan mengejut itu meningkatkan perbalahan diplomatik yang sudah lama berlaku antara kerajaan sosialis Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sánchez dan pentadbiran libertarian Milei.

  Sánchez pertama kali menimbulkan kemarahan Milei apabila beliau menyokong lawan sayap kirinya dalam pilihan raya presiden tahun lalu dan enggan mengucapkan tahniah kepada Milei atas kemenangannya. – AP

  Presiden Argentina, Javier Milei semasa menyampaikan ucapan di atas pentas semasa perhimpunan parti sayap kanan Sepanyol Vox ‘Europa Viva 24’ di Madrid, Sepanyol, pada 19 Mei 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...