Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Pasaran Asia jejaki Wall St lebih tinggi selepas lonjakan teknologi

  HONG KONG, 19 JAN – Pasaran Asia kebanyakannya meningkat pada hari ini berikutan rali yang diterajui teknologi di Wall Street yang membantu meredakan kebimbangan peniaga bahawa Rizab Persekutuan berkemungkinan tidak akan mengurangkan kadar faedah, walaupun masalah ekonomi China berlarutan di Hong Kong dan Shanghai.

  Data Amerika Syarikat (AS) mengenai inflasi dan pekerjaan, dan komen daripada pegawai bank pusat telah digabungkan dengan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat untuk mengheret ekuiti pada bulan Januari, menamatkan rali akhir tahun.

  Bacaan yang menunjukkan inflasi pengguna mengatasi jangkaan dan pasaran buruh yang berdaya tahan, telah menunjukkan ekonomi nombor satu dunia itu kekal dalam keadaan kurang sihat walaupun kos pinjaman pada paras tertinggi dua dekad.

  Dan pada kelmarin, angka baru menunjukkan kelembapan mengejut dalam tuntutan pengangguran, mencadangkan Fed mungkin perlu mengekalkan kadar dinaikkan untuk beberapa waktu untuk memastikan inflasi tidak muncul semula.

  Berdasarkan data terkini, peniaga telah menurunkan pertaruhan mereka pada pemotongan kadar faedah bulan Mac kepada lebih sedikit daripada 50 peratus, turun daripada 80 peratus minggu lepas.

  Namun, Stephen Innes dari Pengurusan Aset SPI berkata, “Walaupun harapan untuk pemotongan kadar faedah pesat baru-baru ini telah terjejas… tinjauan bebas kemelesetan untuk 2024 di Amerika Syarikat kekal positif yang besar untuk saham, terutamanya kerana tekanan disinflasi yang berterusan daripada China dan Jerman menyediakan pengimbang yang menyokong.”

  Bos Atlanta Fed, Raphael Bostic berkata beliau melihat kadar turun pada suku ketiga tetapi berbesar hati untuk mengurangkan lebih awal jika “kita terus melihat pengumpulan selanjutnya kejutan penurunan dalam data.”

  “Tetapi buktinya perlu meyakinkan.”

  Keuntungan di New York sebahagian besarnya didorong oleh lonjakan dalam gergasi teknologi termasuk Apple, Nvidia dan Amazon selepas cip titan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co mendedahkan prospek kukuh untuk perbelanjaan modal dan hasil yang meningkatkan harapan untuk 2024. – AFP

  Papan elektronik dipamerkan di pintu masuk bangunan yang menunjukkan harga saham setiap syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham Tokyo di Tokyo pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...