Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  PC AI baharu masuki pasaran

  TORONTO, 19 JUN –  Barisan PC baharu yang dibuat khas untuk menjalankan program Kecerdasan Buatan (AI) telah mula dijual di pasaran kelmarin ketika syarikat teknologi mendorong ke arah penggunaan AI gaya ChatGPT yang lebih meluas.

  Microsoft mengumumkan Mei lalu bahawa komputer peribadi berkuasa AI baharu, atau ‘PC AI,’ akan menggunakan perisian syarikat di bawah jenama Copilot Plus.

  Idea tersebut adalah untuk membolehkan pengguna mengakses keupayaan AI pada peranti mereka tanpa bergantung pada awan, yang memerlukan lebih banyak tenaga, mengambil lebih banyak masa dan menjadikan pengalaman AI lebih kekok.

  PC berkenaan menampilkan cip unit pemprosesan saraf (NPU) yang membantu menyampaikan pengeditan gambar yang lebih jelas, transkripsi langsung, terjemahan termasuk imbas semula.

  Walau bagaimanapun, Microsoft telah  mengalih keluar Recall pada saat akhir disebabkan kebimbangan privasi dan berkata ia hanya akan menjadikannya tersedia sebagai ciri ujian.

  Buat masa ini, peranti yang dibina oleh pembuat perkakasan seperti HP dan ASUS dijalankan secara eksklusif pada barisan pemproses baharu yang dipanggil Snapdragon X Elite dan Plus, dibina oleh gergasi cip Qualcomm yang berpangkalan di California.

  “Kami sedang menilai semula apa yang sebenarnya dilakukan oleh komputer riba untuk pengguna,” kata Naib Presiden Kanan Qualcomm, Durga Malladi, kepada AFP pada Persidangan Teknologi Collision di Toronto.

  “Kami percaya ini adalah kelahiran semula PC.”

  Pada pelancaran Mei lalu, Microsoft telah meramalkan lebih 50 juta PC AI akan dijual dalam masa 12 bulan, memandangkan kecenderungan untuk kuasa ChatGPT.

  Keputusan sedemikian akan memberikan rangsangan yang sangat diperlukan kepada jualan PC, yang merosot selama dua tahun akibat wabak koronavirus sebelum kembali kepada pertumbuhan pada suku pertama 2024.

  Gergasi runcit Amerika Syarikat, Best Buy, berkata ia telah melatih puluhan ribu kakitangan untuk menjual dan mengekalkan barisan baharu AI PC. – AFP

   

   

   

  Komputer riba AI baharu HP yang memuatkan cip SnapDragon X Elite, dibina oleh cip gergasi Qualcomm Image yang berpangkalan di California. – AFP

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...