Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Peguam digantung tugas tiga tahun

  Oleh Fadley Faisal –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 NOV – Mahkamah tiga hakim baru-baru ini memutuskan hasil penemuan Persatuan Undang-undang mengenai salah laku seorang peguam merupakan keputusan yang berasas dan memerintahnya digantung daripada tugasnya selama tiga tahun sementara memberikan kos kepada badan perundangan profesional.

  Lim Chin Wah, yang telah diterima dalam Daftar Peguambela dan Peguam Cara pada 2006, didapati oleh Jawatankuasa Tatatertib tidak merekodkan $20,000 dalam pembayaran daripada pelanggan pada Julai 2019 dan membayar komisen atau berkongsi yuran dengan orang yang tidak berkelayakan, Francis Chiew, untuk mendapatkan kerja undang-undang juga pada Julai 2019.

  Jawatankuasa mendapati pelanggaran itu adalah bersamaan dengan ‘kelakuan yang tidak elok’.

  Peguam Tetuan AIP Law Navasiwayam Kanasan Palanindy dan Abdul Muqtadir Haji Suhaime, yang mewakili Persatuan Undang-undang, menyediakan mahkamah dengan ringkasan kes itu.

  Ia menyatakan jawatankuasa itu mencatat pengakuan Lim mengatakan dia telah menerima $20,000 pada 13 Julai 2019 daripada pelanggan untuk bertindak bagi pihak abang mereka dalam kes Mahkamah Majistret, dengan resit yang dikeluarkan di bawah firma perkongsiannya berjumlah $5,000.

  Gambar Freepik

  Jawatankuasa itu juga tidak percaya dakwaan Lim bahawa dia telah memulangkan $15,000 kepada lelaki yang terlibat dalam kes Mahkamah Majistret pada hari yang sama.

  Jawatankuasa itu, seperti yang dipersetujui oleh mahkamah tiga hakim, mendapati ketidakkonsistenan dalam keterangan Lim menyebabkannya tidak boleh dipercayai.

  Dalam perkongsian yuran dengan Francis Chiew, mahkamah bersetuju dengan jawatankuasa yang mendapati ia tidak pernah dijelaskan secara sah dan merupakan pelanggaran terang-terangan peraturan berkaitan.

  “Kedua-dua insiden itu menunjukkan pengabaian terhadap tugas profesional dan kecuaian tingkah laku profesional dan pengaturan tidak jujur untuk membayar pihak ketiga yang tidak berkelayakan sejumlah wang yang merugikan pelanggan yang mana yuran bagi pihak sebenarnya telah dibayar,” menurut Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, bersidang bersama Hakim Conrad Seagroatt dan Michael Peter Burrell.

  Mahkamah tiga hakim, dalam sidang luar biasa mereka, mendapati pertuduhan jawatankuasa itu terbukti kukuh dan menjadikan perintah tunjuk sebab mutlak.

  “Tindakan (Lim) menjejas profesion dan kepentingan awam,” tambah mahkamah sebelum memerintahkan penggantungan Lim dan memberikan kos kepada Persatuan Undang-undang.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...