Tuesday, July 23, 2024
25.1 C
Brunei

  -

  Pelarian Afghan impi kehidupan baharu

  VAKHDAT – Bagi Bibikhawa Zaki, yang selalu memadankan kasut bola sepak berwarna jingga dengan tudungnya, latihan di padang adalah kemuncak kehidupannya yang rumit.

  Seperti kebanyakan pelarian Afghanistan yang lain di Tajikistan, wanita berusia 25 tahun itu bermimpi untuk meninggalkan negara Asia Tengah yang miskin itu untuk memulakan kehidupan baharu di Kanada.

  Beberapa bulan sebelum Taliban kembali berkuasa di Afghanistan pada musim panas 2021, dia dan keluarganya mengikuti ribuan rakyat Afghanistan yang lain merentasi sempadan pergunungan ke Tajikistan yang bersebelahan.

  “Taliban menyerang kakak ipar saya. Mereka mengeluarkan ancaman kematian terhadap keluarga saya. Kami terpaksa pergi,” kata bekas guru bahasa Inggeris itu kepada AFP.

  “Tetapi apabila kami bermain bola sepak, saya gembira. Saya tidak memikirkan perkara lain,” katanya.

  Bibikhawa Zaki berlatih bersama kira-kira 50 wanita muda Afghanistan yang lain di sebuah kelab yang ditubuhkan oleh rakan senegaranya di Vakhdat. – Gambar AFP
  Menegaskan hak awda tidak selalu mudah di Tajikistan, di mana kebebasan bersuara adalah terhad. – Gambar AFP
  Rakyat Afghanistan sering dipaksa untuk menjaga diri mereka sendiri. – Gambar AFP
  Gambar AFP

  Bibikhawa Zaki berlatih bersama kira-kira 50 wanita muda Afghanistan yang lain di sebuah kelab yang ditubuhkan oleh rakan senegaranya di Vakhdat, kira-kira setengah jam dari ibu negara, Dushanbe.

  Kebanyakan masyarakat Afghanistan di negara itu tinggal di bandar, di mana tiang lampu dan tingkap kedai ditampal dengan iklan kecil yang menawarkan pekerjaan kepada orang Tajikistan di Rusia.

  Walaupun Tajikistan telah menerima pelarian Afghanistan sejak pertengahan 1990an, mereka tidak dibenarkan tinggal di mana-mana bandar utama.

  Kerajaan menyatakan ia bimbang bahawa pemerintahan kerajaan Taliban mungkin akhirnya akan mencetuskan ketidakstabilan di Tajikistan.

  Tajikistan adalah pihak yang paling keras mengkritik pemerintahan Taliban di Asia Tengah dan selama bertahun-tahun telah terlibat dalam berbagai-bagai pertempuran di sepanjang sempadan Afghanistan.

  Pakistan dan Iran yang juga bersempadan dengan Afghanistan, juga sejarahnya telah menerima sejumlah besar pelarian Afghanistan, tetapi kesabaran mereka dengan aliran itu juga semakin terhakis.

  Bibikhawa Zaki adalah salah seorang daripada pelarian baru-baru ini di Tajikistan, walaupun ramai yang lain telah berdepan dengan birokrasi negara selama bertahun-tahun.

  Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) menganggarkan bahawa kira-kira 10,000 pelarian Afghanistan, yang kebanyakannya sangat miskin, tinggal di Tajikistan, negara yang paling miskin di kalangan bekas republik Soviet di Asia Tengah.

  Di sebuah negara yang mengalami kesulitan untuk menyediakan keperluan asas untuk penduduknya sendiri, rakyat Afghanistan sering terpaksa bergantung pada diri sendiri.

  Menggunakan hak awda tidak selalu mudah di Tajikistan, di mana kebebasan bersuara adalah terhad.

  Dan mereka tidak boleh bergantung kepada bantuan daripada kedutaan mereka, yang masih mewakili kerajaan yang digulingkan oleh Taliban pada tahun 2021.

  Kolonel Boimakhmad Radjazoda, yang mengetuai jabatan pelarian dalam Kementerian Dalam Negeri Tajikistan, menegaskan bahawa negaranya sedang melakukan segala yang mungkin untuk orang-orang yang terpaksa berpindah.

  “Pelarian mempunyai banyak hak yang sama dengan warganegara Tajikistan,” katanya kepada AFP.

  “Mereka mempunyai akses kepada rawatan perubatan, kami telah membuka sebuah sekolah untuk warga Afghanistan dan kami boleh menyediakan pakaian, makanan dan ubat-ubatan kepada mereka.”

  Tetapi ramai pelarian mengatakan mereka tidak mampu untuk membayar yuran bulanan sebanyak AS$10 untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah, jadi mereka mengadakan pembelajaran sesama mereka sendiri.

  Walaupun mereka bersyukur dengan sambutan yang mereka terima di Tajikistan, kebanyakan daripada mereka tidak merancang untuk memulakan kehidupan baharu di sini.

  Impian mereka adalah untuk mencapai Kanada, yang telah komited untuk menerima 40,000 warga Afghanistan.

  “Kami telah memohon untuk pergi ke Kanada tetapi kami masih belum menerima jawapan,” kata Bibikhawa Zaki kesal.

  Dia tidak mempunyai pekerjaan jadi sementara dia menunggu, dia bermain bola sepak – tiga sesi latihan seminggu dan membaca dalam bahasa Inggeris untuk meningkatkan kemahiran bahasanya.

  Keluarga Jawid Sharif bertahan dengan wang yang mereka peroleh dengan menjual rumah mereka di Kabul.

  Tamkin, salah seorang daripada lima anaknya, juga seorang pemain bola sepak yang bersemangat dan ingin belajar seni.

  “Suatu hari nanti, saya akan menjadi seorang seniman yang hebat,” katanya sambil menunjukkan salah satu lukisannya yang tergantung di dinding dapur.

  Ia adalah potret Elvis of Afghanistan, penyanyi dan wira negara, Ahmad Zahir. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...