Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Pelombong selamat setelah hampir seminggu terperangkap

  LUSAKA, 6 DIS – Seorang lelaki berjaya dikeluarkan hidup-hidup dari lombong Zambia selepas hampir seminggu puluhan pelombong tidak berlesen terperangkap dalam runtuhan tanah akibat hujan lebat, kata pasukan penyelamat hari ini.

  Dua mayat turut ditemui di bawah runtuhan tersebut di lombong terbuka di wilayah Copperbelt, negara selatan Afrika itu. Pegawai kerajaan berkata lebih 30 pelombong mungkin masih terperangkap di dalam runtuhan, walaupun mereka kurang pasti tentang jumlah sebenar.

  Mangsa berusia 49 tahun itu berjaya diselamatkan semalam, menurut kenyataan Unit Pengurusan Bencana dan Mitigasi Zambia. Dia memberitahu penyelamat dirinya telah berusaha selama lima hari untuk mencari jalan keluar dari salah satu terowong yang runtuh di lombong tembaga berhampiran bandar Chingola, kira-kira 400 kilometer di utara ibu negara, Lusaka, menurut kenyataan itu.

  Lelaki itu dibawa ke hospital, kata penyelamat. Mereka tidak memberikan butiran mengenai keadaan kesihatannya tetapi berkata dia boleh bercakap dengan pegawai di katil hospitalnya.

  Seorang mayat ditemui beberapa jam selepas penyelamat pelombong dan mayat kedua ditemui dan dibawa keluar lewat hari ini, tetapi mereka masih belum dikenal pasti, kata Unit Pengurusan Bencana dan Mitigasi.

  Mayat-mayat tersebut adalah yang pertama ditemui berikutan bencana minggu lalu.

  Selepas menyelamat, pegawai kerajaan memberitahu wartawan bahawa 38 keluarga telah melaporkan kehilangan saudara-mara, tetapi laporan itu perlu disahkan. Kerajaan sebelum ini berkata lebih 30 pelombong terperangkap, manakala pesuruhjaya daerah di kawasan itu berkata sekurang-kurangnya 36 pelombong terperangkap di dalam tanah apabila tanah runtuh, sekali gus menimbus mereka. – AP

  Pegawai pasukan khas Tentera Zambia mengikuti operasi menyelamat pelombong pada 3 Disember di Chingola, di utara ibu kota Lusaka, Zambia. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...