Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Serangan tembakan di Austin ragut 4 nyawa, 3 cedera

  AUSTIN, 6 DIS – Serangan bersiri sepanjang hari di Austin telah mengorbankan empat nyawa dan kira-kira tiga cedera, manakala seorang lelaki yang disyaki berkaitan dengan mereka dan kematian dua individu berdekatan San Antonio tersebut telah ditahan, menurut pihak berkuasa Texas.
   
  Mangsa korban ditemui di beberapa buah rumah. Mereka yang cedera termasuk dua pegawai polis dan seorang penunggang basikal, kata polis.
   
  Lelaki berusia dalam lingkungan 30an itu telah didakwa atas pembunuhan besar-besaran, kata ketua polis sementara Austin, Robin Henderson dalam satu sidang media semalam. Bagaimanapun nama lelaki tersebut tidak dinyatakan.
   
  “Kami percaya seorang suspek bertanggungjawab untuk semua insiden itu,” kata Henderson mengenai serangan Austin. Dia berkata bahawa polis ‘tidak dapat mengesahkan kaitan di antara insiden-insiden ini sehingga yang terkini semalam’.
   
  Henderson memberikan gambaran waktu kejadian, dengan seorang pegawai polis dari daerah sekolah bebas Austin ditembak dan cedera kira-kira 10:45 pagi kelmarin. Kemudian kira-kira pada tengah hari, seorang lelaki dan seorang wanita ditemui mati di sebuah rumah. Satu lagi tembakan berlaku sejurus sebelum jam 5 petang, apabila seorang penunggang basikal lelaki mengalami kecederaan yang tidak membahayakan nyawa.
   
  Polis memberi respons panggilan sekitar jam 7 malam mengenai kejadian pecah rumah yang sedang berlaku di rumah lain kemudian mendapati dua orang mati di sana.
   
  Henderson tidak memberitahu bagaimana empat orang itu mati. 
   
  Semasa panggilan terakhir, seorang pegawai polis Austin melihat seorang lelaki di halaman belakang. 
   
  Lelaki itu menembak pegawai dan pegawai berkenaan membalas tembakan, kata Henderson. Pegawai itu mengalami beberapa kesan tembakan dan dibawa ke hospital. – AP 
   
  Penduduk kejiranan bercakap dengan pegawai Polis Austin di Austin, Texas pada 5 Disember. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...