Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Pemenang Festival Filem PRISM dirai

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 DIS – Majlis Penganugerahan Festival Filem Pendek PRISM UBD Edisi ke-6 telah berlangsung di Dewan Kuliah 2 Hab Teknologi Universiti (UTH), Universiti Brunei Darussalam (UBD), kelmarin.

  Dengan tema tahun ini Crisis and Opportunity, festival itu menerima lebih daripada 50 penyertaan pelajar, termasuk karya pelajar dari institusi tempatan dan ASEAN.

  Enam kategori anugerah telah dipertandingkan dalam PRISM edisi ke-6 iaitu Anugerah Filem Pendek Animasi Terbaik, Anugerah Filem Pendek Dokumentari Terbaik, Anugerah Filem Pendek Eksperimen Terbaik, Anugerah Filem Pendek Fiksyen Terbaik, Anugerah Kandungan Media Sosial Terbaik dan Anugerah Pilihan Orang.

  Pemenang bagi lima kategori pertama telah diputuskan oleh panel profesional media tempatan dan juri antarabangsa dari Universiti Transilvania di Brasov, manakala Anugerah People’s Choice dipilih oleh pengundian penonton secara dalam talian di Media Progresif.

  Pemenang bagi kesemua lima kategori pertandingan ialah Jungle (Mahakarya Institute of the Arts Asia, Brunei) memenangi Anugerah Filem Pendek Animasi Terbaik; Wonder Kids (Politeknik Brunei) memenangi Anugerah Filem Pendek Dokumentari Terbaik; Aimagination (Bangkok University dan Srinakharinwirot University, Thailand) memenangi Anugerah Filem Pendek Eksperimen Terbaik; I Am an Iron (UBD) memenangi Anugerah Kandungan Media Sosial Terbaik; dan Watch Over Me (King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, Thailand) memenangi Anugerah Filem Pendek Fiksyen Terbaik.

  Setiap pemenang di atas menerima hadiah wang tunai $500 yang disokong oleh Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FASS), UBD.

  Sementara itu, Anugerah People’s Choice yang paling dinanti-nantikan dimenangi When the Light’s Gone (UBD) dengan jumlah 189 undian dalam talian. Pemenang membawa pulang hadiah wang tunai $300 yang ditaja oleh Tech Haven.

  Ia adalah kali pertama Festival Filem Pendek PRISM UBD menyertakan pertandingan Kandungan Media Sosial. Dengan tema Kesihatan Mental, ia bermatlamat meningkatkan kesedaran orang ramai tentang cara mengekalkan kesejahteraan individu dan gaya hidup mampan dalam kalangan generasi muda di Negara Brunei Darussalam.

  Pertandingan Kandungan Media Sosial menerima 17 penyertaan, yang merangkumi hampir satu pertiga daripada keseluruhan penyerahan dalam semua kategori pertandingan Festival Filem Pendek PRISM UBD ke-6, menjadikannya kategori paling kompetitif untuk memenangi anugerah tersebut.

  Semasa sesi maklum balas, Pengerusi Juri, Penerbit Filterworks Productions, Awang A’aqiil Ahmad menyatakan penghargaannya atas kebolehan penceritaan pembikin filem pelajar yang dicerminkan dalam karya yang dibuat ke peringkat akhir.

  Operasi Media di Progresif Media, Awang Zainul Ariffin Junaidi juga menambah runut bunyi dan suara latar adalah komponen penting yang berpotensi menambah pengalaman mendalam penonton.

  Sementara itu, Penerbit Kanan di Radio Televisyen Brunei (RTB), Awang Amali Haji Roslin menekankan keperluan untuk mencipta kandungan yang memberikan impak bermakna kepada penonton.

  Turut hadir pada majlis anugerah tersebut ialah Dekan FASS, UBD, Dr Kathrina binti Haji Mohd Daud; Timbalan Dekan Hal Ehwal Akademik di FASS, Profesor Madya Dr Debbie Ho; dan Ketua Program Reka Bentuk dan Industri Kreatif (DCI), Dr Chester Keasberry.

  Gambar ramai para peserta dan pemenang pada majlis penganugerahan yang berlangsung di Dewan Kuliah 2 Hab Teknologi Universiti (UTH), UBD baru-baru ini.- GAMBAR-GAMBAR SERAHAN UBD

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...