Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Pemilihan ketua sekuriti tenangkan pasaran China

  BANGKOK, 8 FEB – Saham China naik hari ini ketika pelabur nampaknya mengalu-alukan veteran industri pilihan Beijing untuk mengetuai badan pemerhati sekuritinya, dalam usaha terbaharu untuk merangsang keyakinan dalam pasaran yang lemah.

  Wu Qing, bekas Pengerusi Bursa Saham Shanghai dengan reputasi yang tegas terhadap salah laku pasaran, dinamakan sebagai Pengerusi dan Ketua Suruhanjaya Kawal Selia Sekuriti China (CSRC) Parti Komunis lewat semalam.

  Dia menggantikan Yi Huiman, yang memimpin krisis berbulan-bulan ketika pasaran saham merosot, dengan kehilangan nilai bertrilion dolar. Agensi berita Xinhua tidak memberikan alasan atas pemergian Yi.

  Awal minggu ini, CSRC berkata ia sedang bertindak keras terhadap dagangan dalaman, manipulasi pasaran dan jenayah lain dan akan melindungi pelabur kecil.

  Sebuah dana pelaburan negara berjanji untuk meningkatkan pembelian dana dagangan bursa dan pengawal selia juga mengenakan had ke atas penjualan saham.

  Saham China masih diniagakan menghampiri paras terendah lima tahun walaupun terdapat langkah-langkah yang dilaksanakan, menjadikan pembelian saham terasa ‘seperti menangkap pisau yang jatuh,’ kata Ipek Ozkardeskaya dari Swissquote dalam ulasan. – AP

  Gambar serahan Xinhua menunjukkan orang ramai berjalan keluar dari Suruhanjaya Pengawal Selia Sekuriti China di Jalan Kewangan di Beijing pada 17 Februari 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...