Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Penanda aras Asia bercampur-campur, AS nampaknya komited kepada kadar semasa

  TOKYO, 17 APRIL – Saham Asia didagangkan bercampur-campur pada hari ini, berikutan jangkaan muncul semula bahawa kadar faedah AS mungkin kekal tinggi untuk seketika.

  Penanda aras Jepun Nikkei 225 susut 0.5 peratus dalam dagangan petang kepada 38,296.69. S&P/ASX 200 Australia naik kurang daripada 0.1 peratus kepada 7,618.50. Kospi Korea Selatan sedikit berubah, turun kepada 2,608.93. Hang Seng Hong Kong susut 0.2 peratus kepada 16,219.84, manakala Shanghai Composite naik 1.1 peratus kepada 3,040.72.

  Reaksi bercampur-campur itu datang selepas Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell berkata pada satu acara kelmarin bahawa bank pusat telah menunggu untuk mengurangkan kadar faedah utamanya, yang berada pada paras tertinggi sejak 2001, kerana ia mula-mula memerlukan lebih keyakinan inflasi menuju ke bawah secara mampan kepada sasarannya 2 peratus.

  “Selera untuk mengambil risiko kekal lemah, dengan Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell mengesahkan garis masa kemudian untuk pemotongan kadar, di samping sekumpulan penceramah Fed yang meminta lebih banyak kesabaran dalam pelonggaran,” kata Yeap Jun Rong, penganalisis pasaran di IG.

  Di Wall Street, S&P 500 jatuh 10.41 mata, atau 0.2 peratus, kepada 5,051.41. Indeks itu semakin mendalam kerugiannya dari hari sebelumnya, apabila ia tenggelam di bawah tekanan yang dibawa oleh lonjakan dalam hasil Perbendaharaan.

  Dow Jones Industrial Average meningkat 63.86, atau 0.2 peratus, kepada 37,798.97, dan komposit Nasdaq turun 19.77, atau 0.1 peratus, kepada 15,865.25.

  Tetapi majoriti saham jatuh apabila hasil Perbendaharaan meningkat berikutan komen Powell. Mereka telah meningkat dengan pesat apabila peniaga berputus asa bahawa Fed akan memberikan banyak pemotongan kepada kadar faedah tahun ini. Kadar yang tinggi menjejaskan harga untuk semua jenis pelaburan dan meningkatkan risiko kemelesetan pada masa hadapan.

  “Data terkini jelas tidak memberikan keyakinan yang lebih besar kepada kami dan sebaliknya menunjukkan bahawa ia mungkin mengambil masa lebih lama daripada jangkaan untuk mencapai keyakinan itu,” kata Powell, merujuk kepada rentetan laporan tahun ini yang menunjukkan inflasi kekal lebih panas daripada ramalan. – AP

  Peniaga mata wang melintasi krin yang menunjukkan KOSPI (kiri), dan kadar pertukaran asing antara dolar AS dan won Korea Selatan di bilik urusan pertukaran asing ibu pejabat KEB Hana Bank di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...