Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Penduduk Australia kukuhkan rumah, perniagaan menjelang Taufan Tropika Kirrily

  BRISBANE, 25 JAN – Penduduk telah mula mengukuhkan rumah dan perniagaan dengan Siklon Tropika Kirrily diramalkan akan menyeberangi pantai timur laut Australia pada hari ini, membawa angin yang merosakkan dan hujan banjir.

  Pihak berkuasa berkata sistem ribut masih menjejaki barat merentasi Laut Karang dan angin ribut 140 k/jam (87 batu/jam) diramalkan ketika taufan itu melintasi tanah besar pada malam hari ini.

  “Ia masih membuat landasan yang cukup langsung untuk Townsville, tetapi ia semakin meningkat dengan kekuatannya juga,” kata Miriam Bradbury dari Biro Meteorologi (BOM) kepada Perbadanan Penyiaran Australia, kelmarin.

  Biro berkata taufan itu akan membawa hujan lebat yang boleh menyebabkan “banjir kilat yang berbahaya dan mengancam nyawa,” dan pasang surut ribut antara Townsville dan Mackay yang akan memburukkan lagi banjir.

  Lebih 100 sekolah di wilayah terjejas ditutup pada hari ini, kata kerajaan negeri Queensland, manakala beberapa perayaan cuti kebangsaan Hari Australia yang dijadualkan esok telah dibatalkan.

  Beberapa syarikat penerbangan telah membatalkan penerbangan mereka ke dan dari Pulau Townsville dan Hamilton, dan perkhidmatan Kereta Api Queensland di utara Rockhampton telah digantung kerana dijangkakan cuaca buruk.

  Penduduk dan tetamu destinasi pelancongan terkenal Pulau Hamilton telah diminta untuk tinggal di dalam rumah apabila taufan berlalu. Sebuah pusat perlindungan komuniti telah dibuka di pulau itu untuk menyediakan tempat perlindungan.

  Sistem ribut itu dijangka bergerak ke kawasan pedalaman Queensland mulai esok, membawa hujan lebat dan kemungkinan banjir meningkat. – AP

  Potensi taufan Kirrily ditunjukkan di luar pantai timur Australia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...