Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Pengawal pantai China tembak mariam air ke atas kapal perikanan Filipina

  MANILA, 10 DIS – Filipina dan sekutu perjanjiannya, Amerika Syarikat (AS), secara berasingan mengutuk serangan laut kelmarin oleh pengawal pantai China bersama-sama kapal yang disyaki militia yang berulang kali menembak meriam air untuk menghalang tiga kapal perikanan Filipina dari beting yang dipertikaikan di Laut China Selatan.

  Serangan tengah hari oleh kapal-kapal China di lepas pantai Scarborough Shoal, salah satu yang paling agresif tahun ini, menyebabkan ‘kerosakan ketara’ pada peralatan komunikasi dan navigasi salah satu daripada tiga kapal Biro Perikanan dan Sumber Akuatik, kata pegawai Filipina.

  Mereka berkata tanpa mengulas lanjut bahawa kapal yang disyaki militia yang mengiringi kapal pengawal pantai China menggunakan peranti akustik jarak jauh yang boleh menjejaskan pendengaran, menyebabkan ketidakselesaan sementara yang teruk dan ketidakupayaan kepada beberapa anak kapal Filipina.

  Ia merupakan cetusan terbaru pertikaian wilayah yang sudah lama membara di Laut China Selatan, titik kilat di Asia yang telah meletakkan AS dan China dalam laluan pertembungan. China menuntut hampir keseluruhan laluan air strategik, tetapi Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan juga telah menuntut tuntutan berasingan mereka.

  Kebuntuan wilayah antara China dan Filipina berhubung beberapa kawasan luar pesisir yang dipertikaikan, termasuk Scarborough dan beting Thomas Second, telah menjadi lebih hangat tahun ini. AS telah memberi amaran bahawa ia bertanggungjawab untuk mempertahankan Filipina, sekutu perjanjian lamanya, jika tentera, pesawat atau kapal Filipina berada di bawah serangan bersenjata, termasuk di Laut China Selatan.

  China telah memberi amaran kepada AS supaya menjauhkan diri daripada apa yang dipanggil pertikaian Asia semata-mata. Ia telah mengerahkan kapal dan pesawat untuk membayangi kapal dan pesawat Tentera Laut AS, yang secara berkala menjalankan kebebasan navigasi dan rondaan overflight di salah satu laut yang paling hangat dipertikaikan di dunia.

  Pasukan petugas kerajaan Filipina yang menangani pertikaian wilayah yang berlarutan lama berkata kelmarin ia “mengutuk sekeras-kerasnya tindakan haram dan agresif yang dilakukan oleh pengawal pantai China dan militia maritim China terhadap kapal Biro Perikanan dan Sumber Akuatik awam.”

  “Kami menuntut agar kerajaan China mengambil tindakan segera untuk menghentikan aktiviti agresif ini dan menegakkan prinsip undang-undang antarabangsa dan berhenti daripada tindakan yang akan melanggar kedaulatan Filipina dan membahayakan nyawa dan mata pencarian nelayan Filipina,” katanya. – AP

  Sebuah kapal Pengawal Pantai China, kiri, menggunakan meriam airnya di atas kapal Biro Perikanan dan Sumber Akuatik Filipina (BFAR) ketika menghampiri Scarborough Shoal di Laut China Selatan yang dipertikaikan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...