Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Perarakan Agong, Raja Permaisuri meriah

  SEPANG, 30 JAN – Perarakan megah dan penuh warna-warni menyambut keberangkatan tiba Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dah Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA).

  Menampilkan pesona dan keindahan warisan budaya Melayu, perarakan yang diatur kemas itu bukan sahaja menarik perhatian pasangan diraja, tetapi juga penduduk tempatan dan pelancong yang berkumpul di sekitar KLIA untuk menyaksikan acara yang diadakan bersempena dengan istiadat keberangkatan balik Seri Paduka berdua ke Pahang hari ini.

  Perarakan sejauh kira-kira 200 meter yang bermula dari persimpangan masuk Kompleks Bunga Raya menuju ke anjung kompleks berkenaan merupakan simbolik bagi menghidupkan semula zaman kegemilangan raja-raja Melayu dahulu kala, yang diinspirasikan daripada buku hikayat Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu.

  Dua ekor gajah iaitu ‘Myan Thon Pian’ dan ‘Rambai’ mengepalai perarakan itu yang turut disertai pemain genderang, hulubalang gagah perkasa, pembesar istana, kundang, biduanda, embuai, pembawa tombak dan inang istana.

  Turut serta ialah pembawa sirih junjung, bunga emas, replika pohon beringin, payung kuning dan pembawa panji diraja diikuti rakyat Malaysia pelbagai kaum dan agama.

  Ia disusuli dengan kenderaan membawa Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah serta diakhiri dengan 16 ekor kuda daripada Skuadron Istiadat Berkuda Rejimen ke-21 Kor Armor Diraja (Istiadat).

  Sebanyak 399 peserta antaranya daripada Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) serta kumpulan kesenian dan kebudayaan beberapa negeri menyertai perarakan yang mengambil masa lebih 30 minit, sambil diiringi lagu nobat diraja yang menggunakan peralatan muzik tradisional Melayu iaitu serunai, nafiri, gendang ibu, gendang anak dan gong. – Bernama

  Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersama Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah semasa berangkat balik di Kompleks Bunga Raya, KLIA. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...