Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Perkasa kesedaran kesihatan mental dalam kalangan wanita

-

Oleh Nurdiyanah R.

Setiap individu tanpa mengira usia dan jantina pasti terdedah kepada masalah kesihatan termasuklah berkaitan mental.

Oleh itu, perlunya usaha berterusan daripada semua pihak untuk memainkan peranan positif ke arah meningkatkan kesedaran dalam diri agar lebih bijak menanganinya jika berlaku kepada diri sendiri atau insan-insan di sekeliling kita.

Kesihatan mental merangkumi kesejahteraan emosi, psikologi dan sosial yang mana ia mempengaruhi bagaimana seseorang itu berfikir, merasa dan bertindak. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kesihatan mental adalah keadaan kesejahteraan di mana individu menyedari keupayaannya sendiri, dapat mengatasi tekanan normal kehidupan, dapat bekerja dengan produktif dan bermanfaat serta mampu memberi sumbangan kepada komuniti.

Apabila menyentuh mengenai penyakit mental, ia boleh berlaku dalam pelbagai bentuk.

Ada yang agak ringan dan hanya menyebabkan kecelaruan yang terhad terhadap kehidupan seharian, manakala ada pula yang lebih berat sehingga memerlukan rawatan hospital dan rawatan perubatan.

Dayang Nor Syahmun ketika menyampaikan ceramah motivasi pada program anjuran Persatuan Mawar Brunei di HPC, Berakas, baru-baru ini.
Antara peserta yang menyertai program tersebut.
Program berkenaan memuatkan kata-kata motivasi demi mencapai kesedaran bersama baik dari segi bahan perkongsian motivasi mahupun door gift bagi semua peserta yang terlibat.

Demi mewujudkan matlamat kesedaran pentingnya penjagaan diri dalam kalangan kaum hawa, Persatuan Mawar telah menganjurkan Program Pemerkasaan Wanita bertemakan ‘Supporting Me’ baru-baru ini. – Gambar serahan Persatuan Mawar

Semua ini terjadi kerana berlakunya perubahan dalam rutin kehidupan, gangguan pada pemikiran, emosi atau tingkah laku.

Secara umumnya terdapat empat jenis penyakit yang berkaitan dengan mental iaitu kemurungan, keresahan, kecelaruan bipolar dan penyakit kecelaruan psikiatri yang boleh mempengaruhi fikiran, perasaan dan kelakuan pesakit yang dikenali sebagai Skizofrenia.

Pentingnya penjagaan diri

Sehubungan itu, demi mewujudkan matlamat kesedaran pentingnya penjagaan diri dalam kalangan kaum hawa lebih-lebih dalam meniti kehidupan yang semakin mencabar, Persatuan Mawar telah menganjurkan Program Pemerkasaan Wanita bertemakan ‘Supporting Me’ di Pusat Promosi Kesihatan (HPC), Berakas, baru-baru ini.

Program ini bertujuan untuk membantu kaum wanita untuk menyebarluaskan pengetahuan tentang gejala kesihatan mental dan cara menanganinya. Ia juga memberi peluang untuk wanita membangun keyakinan diri dan menggunakan potensi yang mereka ada agar dapat menghadapi apa jua cabaran dengan lebih baik.

Semasa berlangsungnya program berkenaan, lebih 40 orang peserta yang dibukakan kepada orang ramai khusus bagi kaum hawa meliputi semua peringkat usia dan status termasuklah ahli-ahli Persatuan Mawar itu telah dimeriahkan dengan ceramah motivasi yang disampaikan ahli Psikologi Klinikal Kementerian Kesihatan, Dayang Nor Syahmun binti Haji Matassan.

Menyentuh mengenai penjagaan diri, Dayang Nor Syahmun antaranya menyatakan bahawa betapa mustahaknya setiap individu itu untuk menjaga amanah diri sendiri terlebih dahulu sebagai hamba Allah yang sentiasa melakukan refleksi diri sehingga mampu mengenal pasti kekuatan diri.

Apabila semua itu telah dicapai secara tidak langsung kita juga mampu untuk menunaikan amanah-amanah tanggungjawab yang ada di depan mata dengan sebaik-baiknya.

Tambahnya, terdapat lima jenis penjagaan diri yang perlu diterapkan dalam kehidupan sehari-hari demi mewujudkan kesihatan jiwa raga secara menyeluruh meskipun berdepan dengan pelbagai cabaran dan ujian yang pastinya merupakan satu fitrah dalam kehidupan iaitu menjaga kesihatan fizikal; sentiasa mendekatkan diri dengan nilai-nilai kerohanian; membangun hubungan sosial yang baik; mengawal emosi dengan sebaik-baiknya; dan menjaga mental untuk lebih rasional, teratur dan tenang ketika menangani berbagai-bagai masalah sehari-hari.

Beliau turut menyarankan untuk sentiasa memulakan niat yang betul di samping sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik diiringi dengan berdoa dan bertawakkal kepada Allah SWT walau di mana pun berada.

Selain itu, beliau turut mengingatkan agar sentiasa peka dengan insan-insan sekeliling iaitu menghulurkan sokongan yang terbaik. Ia mampu memberi sedikit kelegaan dan senyuman serta ketenangan bagi mereka yang mengalami sebarang bebanan dalam kehidupan sehari-hari. Dengan kata lain, kita memerlukan sistem sokongan antara satu sama lain sebagai salah satu usaha menjaga kesihatan mental bersama lebih-lebih di saat menempuhi perjalanan hidup yang berliku-liku.

Buka minda, perkasa jiwa raga

Dengan adanya program sedemikian sememangnya dihasrat agar dapat meningkatkan lagi kesedaran golongan wanita tentang kepentingan penjagaan diri dan berganding bahu menerokai cara untuk meningkatkan keyakinan diri.

Selain itu menggunakan kekuatan dan potensi peribadi yang ada bagi melaksanakan pengurusan tanggung- jawab dengan lebih baik.

Di samping itu, program ini juga menekankan kepada semua bahawa sistem sokongan itu adalah salah satu aspek penting demi terus bergerak maju ke hadapan.

Program berkenaan turut diserikan dengan beberapa aktiviti berpasukan untuk lebih memahami dan menyemai nilai-nilai positif menjurus kepada sokongan antara satu sama lain.

Manakala perkongsian pengajaran intipati daripada aktiviti-aktiviti berkenaan turut dikongsikan oleh Penguasa Dakwah dan Tabligh, Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Pengiran Norhayati binti Pengiran Haji Kasharan.

Selain itu, program berkenaan juga melibatkan beberapa pengusaha tempatan bagi mengetengahkan produk-produk mereka termasuklah makanan dan minuman, kraf tangan, kesihatan, dan sebagainya sekali gus membantu memperkasakan semangat keusahawanan dalam kalangan masyarakat pengusaha kecil-kecilan tanah air.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -