Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Pesakit hospital Gaza hanya ‘menunggu ajal’

  AMERIKA SYARIKAT, 18 JAN – Seorang pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam menyifatkan keadaan teruk di hospital yang tinggal di Semenanjung Gaza, di mana pesakit ‘menunggu ajal’ kerana kekurangan kakitangan dan bekalan yang melampau.

  Penyelaras pasukan perubatan kecemasan, Sean Casey berkata selama kira-kira lima minggu dia menghabiskan masa di wilayah Palestin yang dilanda perang, dia melihat pesakit dimasukkan ke hospital ‘setiap hari dengan luka melecur teruk, dengan patah tulang menunggu beberapa jam atau hari’ untuk rawatan.

  “Mereka sering meminta saya untuk makanan atau air – yang menunjukkan tahap terdesak yang kita lihat,” beritahu Casey kepada pemberita di ibu pejabat PBB di New York.

  Beliau berkata beliau hanya dapat melawat enam daripada 16 hospital yang berfungsi di Gaza, daripada 36 hospital yang wujud sebelum perang meletus.

  “Apa yang saya lihat secara peribadi adalah kemerosotan pesat sistem kesihatan bersama tahap bantuan kemanusiaan yang semakin meningkat dan tahap akses kemanusiaan yang semakin berkurangan terutamanya ke kawasan di utara Semenanjung.”

  Dia menyifatkan melihat pesakit di utara yang ‘pada dasarnya menunggu ajal di hospital yang tidak mempunyai bahan api, tiada kuasa, tiada air.’

  “Kami cuba setiap hari selama tujuh hari untuk menghantar bahan api dan bekalan ke utara ke Bandar Gaza,” kata Casey. “Setiap hari, permintaan untuk pergerakan yang diselaraskan itu ditolak.”

  Seorang budak Palestin cedera semasa pengeboman Israel menerima rawatan di hospital Nasser di Khan Younis, Semenanjung Gaza pada 16 Januari. – AP

  Hospital-hospital itu dibanjiri pesakit semasa beroperasi dengan kakitangan yang minimum, kebanyakan mereka – seperti sebahagian besar penduduk Gaza – telah dipindahkan dari rumah mereka, kata Casey.

  “Pengarah hospital memberitahu saya bagaimana pakar bedah mereka, pakar bedah plastik, misalnya, tidak boleh melakukan pembedahan, kerana dia keluar mengumpul kayu untuk membakar kayu apinya untuk memasak untuk keluarganya.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...