Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Pesawat bawa 65 tahanan perang Ukraine terhempas

  KYIV, 24 JAN – Rusia hari ini berkata bahawa sebuah pesawat pengangkut tentera IL-76 yang membawa 65 tahanan perang Ukraine telah terhempas di wilayah Belgorod barat, bersempadan dengan Ukraine.

  Video yang tidak disahkan di media sosial menunjukkan sebuah pesawat besar, yang didakwa berada di wilayah Belgorod, jatuh dari langit sebelum terhempas dalam bola api.

  “Sekitar jam 11 pagi waktu Moscow, sebuah pesawat IL-76 terhempas di wilayah Belgorod semasa penerbangan rutin,” kata Kementerian Pertahanan Moscow kepada agensi berita Rusia.

  “Di dalam pesawat itu terdapat 65 anggota tentera Ukraine yang ditangkap yang sedang dibawa ke wilayah Belgorod untuk pertukaran enam anak kapal dan tiga pengiring,” katanya.

  AFP tidak dapat mengesahkan dakwaan Rusia dan nasib penumpang tidak jelas pada mulanya.

  Vyacheslav Volodin, ahli parlimen tertinggi di Dewan Rakyat Parlimen Rusia, berkata pesawat itu telah ‘ditembak jatuh’ oleh Kyiv dan menyalahkan peluru berpandu Barat. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...