Sunday, April 14, 2024
34.6 C
Brunei

  -

  Petani di Cuba kekurangan benih, bergantung makanan import

  ARTEMISA – Pengeluaran tanaman di Cuba yang subur telah merosot kerana bantuan kepada petani daripada kerajaan, yang berhadapan dengan sekatan ketat dan krisis ekonomi terburuk dalam beberapa dekad, hampir habis digunakan.

  Menurut angka rasmi, negara itu mengimport hampir semua bahan makanan asasnya, meningkat daripada 80 peratus yang sudah tinggi sebelum pandemik COVID-19.

  Di Artemisa, sebuah wilayah pertanian, seorang petani dalam lingkungan 60an memberitahu AFP bahawa tanahnya ‘sangat luas’ tetapi kekurangan baja dan benih menyebabkan kerja-kerja pertanian mustahil dilakukan.

  Petani itu, yang enggan namanya didedahkan kerana pihak kerajaan tidak suka dikritik, adalah milik sebuah koperasi yang dulunya menerima semua bahan asasnya daripada kerajaan.

  Tetapi kini “kami tidak mempunyai apa-apa, mereka tidak memberikan apa-apa,” katanya.

  Program Makanan Sedunia (WFP) mengatakan ancaman ketidakamanan makanan adalah nyata. – Gambar AFP
  Petani di wilayah Artemisa merupakan antara yang mengalami penurunan pengeluaran yang pesat kerana mereka kekurangan bekalan yang paling asas. – Gambar AFP
  Gula, yang pernah menjadi produk utama Cuba, merosot daripada 816,000 tan pada musim 2020-2021 kepada 470,000 tan pada 2021-2022. – Gambar AFP
  Menurut angka rasmi, pengeluaran pertanian di Cuba jatuh 35 peratus antara 2019 dan 2023. – Gambar AFP

  “Kami mempunyai traktor yang rosak. Kami tidak mempunyai sumber. Tidak ada bahan api.

  Kami tidak menerima minyak atau tayar. Kami terpaksa membajak tanah menggunakan lembu,” kata petani itu.

  Artemisa dahulunya merupakan pengeluar utama negara pulau itu, di mana kebanyakan sektor masih di bawah kawalan parti tunggal negara.

  Pada masa lalu, setiap daerah Artemisa mempunyai pusat untuk menyimpan tanaman dan memasarkannya, tetapi kini “semua tetapi tidak wujud. Tiada cara untuk memasarkan atau mengangkut hasil tanaman,” kata petani itu.

  Menurut angka rasmi, pengeluaran pertanian Cuba jatuh 35 peratus antara 2019 dan 2023.

  Pengeluaran gula, yang pernah menjadi produk utama negara itu, menjunam daripada 816,000 tan pada musim 2020-2021 kepada 470,000 pada 2021-2022, dan kebanyakan beras dan kacang – makanan asas Cuba kini diimport dari luar negara.

  Mengimport makanan 100 peratus

  Pada September, Menteri Ekonomi, Alejandro Gil berkata kerajaan kini mengimport hampir 100 peratus keperluan makanan asasi.

  Selain daripada kelemahan struktur ekonomi Cuba, terdapat pemulihan yang perlahan dalam sektor pelancongan, sumber kedua pendapatan mata wang asing sebelum pandemik dan sekatan Amerika Syarikat (AS) yang semakin ketat sejak 2021.

  Kerajaan sudah mengagihkan banyak makanan di pulau itu pada harga yang bersubsidi melalui sistem peruntukan bagi 11 juta penduduk Cuba.

  Di tempat lain di Artemisa, petani berskala kecil bernama Jesus, yang tidak mahu memberikan nama penuhnya, mengatakan hasil malanga, sejenis ubi yang sangat digemari oleh orang Cuba, telah merosot separuh.

  Tanaman ini, “dahulu memberikan empat hingga enam beg setiap alur. Tetapi kini, hasil benar-benar bergantung pada nasib,” kata Jesus, berdiri tanpa alas kaki di ladang yang telah diusahakannya selama 40 tahun.

  Wakil Program Makanan Sedunia (WFP), Etienne Labande memberitahu AFP bahawa ancaman ketidakstabilan makanan adalah perkara nyata.

  “Terdapat kekurangan makanan keluaran tempatan dan diketahui umum bahawa makanan yang diimport ke Cuba adalah sangat rumit” disebabkan oleh sekatan oleh Amerika Syarikat yang berkuat kuasa sejak 1962. Jadi terdapat risiko,” katanya.

  Masalah itu bertambah buruk sejak reformasi mata wang pada 2021 yang menyebabkan inflasi meningkat hingga 45.8 peratus antara Januari dan Mei tahun itu dan 39 peratus pada 2022, menurut angka rasmi.

  Beberapa penganalisis berkata inflasi berkemungkinan telah mencapai tiga angka.

  Menurut laporan terkini WFP, kenaikan harga barangan dan perkhidmatan asas telah meningkatkan kerentanan isi rumah terhadap ketidakstabilan makanan.

  Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, “seseorang dikategorikan sebagai ketidakstabilan makanan apabila mereka tidak mempunyai akses yang tetap kepada makanan yang selamat dan berkhasiat dalam jumlah mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan normal serta kehidupan yang aktif dan sihat.”

  Apabila beliau mengambil alih kuasa pada 2008, presiden ketika itu, Raul Castro memulakan reformasi pertanian untuk merangsang pengeluaran makanan.

  Ia membenarkan petani untuk mengusahakan tanah terbiar yang bukan milik mereka, menutup ladang-ladang negeri yang tidak produktif dan membenarkan penjualan makanan terus kepada sektor pelancongan.

  Tetapi Pavel Vidal, seorang ahli ekonomi dan ahli akademik Cuba di Pontificia Universidad Javeriana di Cali, Colombia, berkata bahawa jika kerajaan “tidak bergantung pada logik pasaran (pembaharuan) tidak akan membuahkan hasil.”

  Angka rasmi menunjukkan bahawa import pada separuh pertama 2023 mencecah A$4.3 bilion, di mana A$1.6 bilion adalah untuk makanan dan sebahagian besar daripada bakinya dibelanjakan untuk minyak. Eksport hanya bernilai A$1.28 bilion.

  “Kami tidak boleh, dengan tanah yang ada dan kapasiti untuk mengeluarkan, (menunggu) kapal beras datang dari luar negara, mahupun kapal kacang,” Menteri Ekonomi, Gil memberi amaran pada Julai. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...