Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Presiden Mexico gesa orang awam jangan sokong kartel dadah

  MEXICO CITY, 21 JAN – Presiden Mexico menyeru rakyatnya pada Jumaat supaya jangan menyokong kartel dadah, atau menentang pembinaan berek Pengawal Kebangsaan, selepas beberapa video timbul yang menunjukkan penduduk bersorak menyambut konvoi penjenayah kartel.

  Beberapa video telah dimuat naik ke media sosial dalam beberapa minggu kebelakangan ini yang menunjukkan kampung-kampung di selatan Chiapas, dengan para petani berbaris di tepi jalan berhampiran sempadan dengan Guatemala dan menyambut konvoi kumpulan bersenjata Kartel Sinaloa.

  Kartel Sinaloa dan Jalisco sedang berperang di kawasan tersebut untuk mengawal penyeludupan dadah dan pendatang, serta pendapatan daripada pemerasan.

  “Saya ingin menyeru orang ramai supaya tidak menyokong kumpulan-kumpulan tersebut,” kata Presiden Andres Manuel Lopez Obrador pada Jumaat, sambil menyatakan bahawa beliau memahami bahawa kumpulan itu mungkin menekan orang awam untuk muncul dalam video-video sedemikian ‘kerana takut’ terhadap tindakan balas.

  Lopez Obrador mengakui bahawa kartel-kartel tersebut telah melancarkan kempen perhubungan awam.

  “Mereka akan merakam video dan menyiarkannya di media sosial, mereka juga mempunyai operasi propaganda,” kata presiden itu. “Mereka memberitahu orang ramai supaya ‘berbaris di lebuh raya’ dan jika orang tidak berbaris, mereka boleh dikenakan tindakan balas.” – AP

  Lopez Obrador bercakap semasa ucapan State of the Nation di Istana Negara di Mexico City pada 1 September 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...