Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Puluhan kereta kebal masuk selatan Semenanjung Gaza

  Semenanjung Gaza, 4 DIS – Puluhan kereta kebal Israel memasuki kawasan selatan Semenanjung Gaza berhampiran Khan Yunis hari ini, salah seorang saksi memberitahu AFP, di mana tentera Israel dijangka memulakan serangan darat di kawasan itu secara meluas tidak lama lagi.

  Kenderaan pengangkut berperisai dan jentolak juga dilihat ketika Israel meluaskan operasinya ke atas Hamas sebagai tindak balas terhadap serangan maut kumpulan pejuang Palestin pada 7 Oktober lalu di selatan Israel.

  Amin Abu Hawli, 59, berkata kenderaan Israel berada ‘dua kilometer di dalam’ wilayah Palestin di perkampungan Al-Qarara berhampiran Khan Yunis.

  Moaz Mohammed, 34, berkata kereta kebal Israel berada di kawasan selatan jalan Salah al-Din yang menganjur dari utara ke selatan jalur itu.

  “Mereka mengawal jalan Salah al-Din di kedua-dua belah dan kini memotongnya antara Deir al-Balah (di tengah Gaza) dan Khan Yunis, melepaskan peluru dan peluru kereta kebal ke arah kereta dan orang ramai yang cuba bergerak melalui kawasan itu,” katanya.

  Kereta kebal dan kenderaan tentera Israel berkumpul berhampiran sempadan dengan Semenanjung Gaza pada 2 Disember. – AFP

  Sejak gencatan senjata tamat pada Jumaat, pertempuran di Gaza telah diteruskan, begitu juga dengan pelancaran roket pejuang Hamas ke arah Israel dan serangan udara Israel ke atas wilayah Palestin.

  Dalam anggaran terkini, agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), OCHA berkata kira-kira 1.8 juta orang di Gaza, kira-kira 75 peratus daripada penduduk, telah dipindahkan, kebanyakannya ke tempat perlindungan yang sesak dan tidak bersih.

  Ramai penduduk terpaksa melarikan diri ke selatan Semenanjung Gaza dan takut diusir ke arah sempadan dengan Mesir.

  Jurucakap tentera Israel, Jonathan Conricus hari ini berkata Israel tidak ‘cuba untuk mengusir sesiapa’.

  “Kami tidak akan memindahkan sesiapa dari mana-mana secara tetap,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...