Thursday, February 22, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Qalaat Jaabar peroleh semula status destinasi budaya

  QALAAT JAABAR, SYRIA – Sebuah kubu purba tepi tasik yang pernah digunakan oleh kumpulan IS untuk melancarkan serangan, secara perlahan-lahan memperoleh semula statusnya sebagai destinasi budaya utama yang menarik pengunjung dari seluruh Syria yang dilanda perang.

  Kelihatan beberapa buah keluarga bergambar di bawah terik matahari baru-baru ini, sebahagiannya bertenggek di dinding bata kuno yang menghadap ke tebing Tasik Assad iaitu sebuah takungan buatan manusia di wilayah Raqa, utara Syria.

  Abdullah al-Jaber melawat Qalaat Jaabar bersama anak-anaknya buat pertama kali walaupun mereka tinggal kurang dari sejam perjalanan dengan kereta. Dia berkata bahawa dia sering menunjukkan kepada mereka gambar-gambar lawatan semasa zaman kanak-kanaknya ke kubu dengan harapan mereka akan melawatnya bersama-sama suatu hari nanti.

  “Impian mereka adalah untuk melihat Qalaat Jaabar,” kata lelaki berusia 41 tahun itu sambil tersenyum.

  “Hari ini saya membawa mereka ke sini untuk melihatnya.”

  Mercu tanda era Islam telah menarik bilangan pelawat yang semakin meningkat sejak permulaan musim panas apabila keselamatan bertambah baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tapak kubu bersejarah itu bermula sejak zaman Seljuk dan Mamluk dan dianggap sebagai salah satu kubu paling terkemuka di Syria.

  Pemandangan dari udara menunjukkan pemandangan Qalaat Jaabar dari udara di Tasik Assad Syria. – AFP
  Orang ramai mula mengunjungi Qalaat Jaabar yang secara perlahan-lahan memperoleh semula statusnya sebagai destinasi budaya utama. – AFP
  Kelihatan seorang lelaki duduk di tepi tingkap di bahagian atas menara pengawasan di runtuhan Kubu Jaabar (Qalaat Jaabar) di Tasik Assad Syria di wilayah Raqa. – AFP
  Menaiki bot dan berkelah di pantai berpasir Tasik Assad juga telah membantu menjadikan benteng itu kembali menjadi destinasi popular untuk keluarga. – AFP
  Sebuah keluarga tidak melepaskan peluang menangkap gambar sebagai kenangan semasa berada di Qalaat Jaabar baru-baru ini. – AFP

  Istana itu menjadi sebuah pulau apabila Tasik Assad dibentuk pada tahun 1974 dengan empangan Tabqa siap dibina di Sungai Euphrates.

  Qalaat Jaabar disambungkan ke tanah besar melalui tambak sempit. Ia mempunyai 35 jambatan dan sebuah masjid dan ia digunakan untuk melindungi muzium dengan berpuluh-puluh artifak, tetapi itu telah digeledah oleh IS.

  Menaiki bot dan berkelah

  Tapak ini terletak kira-kira 50 kilometer dari bandar Raqa, pernah menjadi ibu kota de facto Syria yang diisytiharkan IS.

  Pada 2017, pejuang Kurdish yang disokong Amerika Syarikat merampas semula kubu itu daripada IS yang telah memerintah kawasan itu sejak 2014.

  Benteng yang terletak di puncak bukit, menghadap ke penjara terbesar IS di Syria, merupakan tempat strategik yang digunakan kumpulan itu untuk melancarkan serangan dan memantau pergerakan di sekitar kemudahan tahanan.

  Di pinggir benteng, IS ‘menggali parit untuk melatih askar kanak-kanak’, kata penduduk Raqa Mohammad, 45, yang meminta untuk menggunakan nama samaran kerana kebimbangan akan keselamatan diri.

  “Penduduk dilarang melawat kerana ia kawasan tentera… tetapi kini semakin pulih,” katanya.

  Menaiki bot dan berkelah di pantai berpasir Tasik Assad juga telah membantu menjadikan tempat itu kembali menjadi destinasi popular untuk keluarga.

  Di sebalik dinding yang menjulang tinggi, kelihatan beberapa orang lelaki muda berkelah sambil memainkan muzik Arab dengan nyaring memenuhi suasana sekeliling mereka.

  Radwan Kahawati berkata dia datang jauh dari bandar pesisir pantai Latakia, lima jam memandu dengan kereta, untuk melawat Qalaat Jaabar bersama keluarganya.

  “Kami datang ke sini untuk melancong dan untuk menukar pemandangan,” katanya.

  “Anak perempuan saya memberitahu saya: ‘bawa kami ke Jaabar,’ kerana dia mengetahuinya di sekolah.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China kutuk lawatan delegasi AS ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’

  BEIJING, 22 FEB - China pada hari ini mengecam lawatan delegasi Amerika Syarikat (AS) ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’, selepas pengerusi jawatankuasa Dewan Perwakilan...