Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI – Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau yang mengancam untuk membawa suhu tinggi yang berbahaya dan satu lagi pusingan banjir yang didorong oleh glasier.

  Wilayah paling ramai penduduk di Pakistan, Punjab, menutup semua sekolah selama seminggu kerana cuaca panas, menjejaskan kira-kira 18 juta pelajar.

  “Panas terik akan berterusan bulan ini,” kata Zaheer Ahmed Babar, pegawai kanan di Jabatan Meteorologi Pakistan. Beliau menambah bahawa suhu boleh mencapai sehingga 6 darjah Celsius (10.8 Fahrenheit) melebihi purata bulanan. Minggu ini boleh meningkat melebihi 40 darjah Celsius (104 Fahrenheit) di banyak bahagian negara, kata Babar.

  Ia adalah bencana berkaitan iklim terkini yang melanda negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Glasier yang mencair dan monsun yang semakin meningkat telah menyebabkan banjir yang dahsyat, pada satu ketika menenggelamkan satu pertiga daripada negara.

  Pakistan merekodkan bulan April yang paling basah sejak 1961, dengan lebih dua kali ganda daripada hujan bulanan biasa, menurut pusat cuaca negara. Hujan lebat bulan lepas mengorbankan ramai orang manakala harta benda dan tanah ladang musnah, pakar berkata negara itu menyaksikan hujan lebih lebat kerana perubahan iklim.

  Pakistan masih berusaha untuk pulih daripada kerugian AS$30 bilion yang disebabkan oleh banjir akibat iklim yang memusnahkan yang mengorbankan 1,739 orang pada tahun 2022.

  Menurut pegawai kesihatan, hospital diarahkan untuk menubuhkan pusat tindak balas gelombang haba kecemasan supaya mereka yang terjejas oleh suhu terik dapat dirawat dengan cepat.

  Doktor mengatakan strok haba adalah penyakit serius yang berlaku apabila suhu badan seseorang meningkat dengan cepat kerana panas terik, berpotensi menyebabkan sesetengah orang jatuh pengsan. Strok haba yang teruk boleh menyebabkan hilang upaya atau kematian. – AP

  Seorang sukarelawan menuangkan air ke atas kepala seorang lelaki untuk menyejukkan dirinya semasa hari musim panas yang panas di Karachi, Pakistan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...