Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Rakyat Palestin nantikan trak bantuan

  SEMENANJUNG GAZA, 19 OKT – Penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang dilanda perang sangat menantikan ketibaan trak bantuan yang dijanjikan di bawah perjanjian yang dijanjikan Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden, dengan Mesir dan Israel ketika tentera menyerang lebih banyak sasaran terhadap pejuang Hamas hari ini.

  Terdapat kebimbangan yang lebih buruk akan berlaku jika Israel melancarkan serangan darat yang dijangkakan bertujuan untuk memusnahkan Hamas dan menyelamatkan tebusan Israel dan orang asing, yang jumlahnya disemak Israel sebanyak 203 hari ini.

  Biden, dalam penerbangan untuk bertemu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan kabinet perangnya kelmarin, mengulangi sokongan padu AS untuk sekutu lama itu tetapi juga menekankan keperluan untuk menangani nasib orang awam Palestin.

  Beliau berkata, beliau telah bersetuju dengan perjanjian untuk 20 trak awal yang membawa barangan bantuan untuk menyeberangi persimpangan Rafah yang ditutup dari Mesir ke Gaza, dengan penghantaran pertama dijangka paling awal esok.

  “Kami mahu mengeluarkan seberapa banyak trak yang mungkin,” kata Biden di atas Air Force One, semasa penerbangannya pulang, sambil memberi amaran bahawa ‘jika Hamas merampasnya atau tidak membenarkannya, maka ia akan berakhir’.

  Lebih 100 trak yang membawa barangan bantuan telah beratur selama beberapa hari di sebelah Mesir di sempadan Rafah, satu-satunya pintu masuk atau keluar ke Gaza yang tidak dikawal oleh Israel. – AFP

  Pemandangan pintu masuk ke sempadan Rafah yang melintasi Mesir di selatan Semenanjung Gaza kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...