Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Tesla lancar Model 3 di Malaysia

  KUALA LUMPUR, 19 OKT – Tesla hari ini melancarkan sedan elektrik Model 3 baharu dan pusat pengalaman pertamanya di Malaysia.

  Model baharu itu, yang berharga bermula pada RM189,000, boleh didapati dalam dua varian, pacuan roda belakang dan versi jarak jauh. Ia menawarkan julat cas tunggal sehingga 629 kilometer (km).

  Dengan pelancaran model baharu itu, Pengarah Serantau Tesla Isabel Fan berkata syarikat merancang untuk mewujudkan lebih banyak stesen pengecasan super untuk menambah kepada dua stesen sedia ada yang terletak di Pavillion Kuala Lumpur dan Sunway Big Box, Johor.

  “Kami akan mempunyai lebih banyak stesen. Pelan kami ialah menghubungkan negara, menghubungkan rantau ini dan menjadikan perjalanan rentas sempadan seperti dari Singapura ke Malaysia mudah,” katanya pada majlis pelancaran Model 3 Tesla di Pusat Pengalaman di Pavilion Damansara Heights, hari ini.

  Pusat tersebut, berkeluasan 3,000 kaki persegi, akan memberikan perkhidmatan kepada perbandaran mewah Bangsar dan Damansara Heights.

  Fan berkata Tesla Supercharging, antara stesen pengecasan terpantas di dunia, boleh mengecas Model 3 baharu sehingga 282 km hanya dalam 15 minit sahaja.

  Tesla turut merancang untuk mewujudkan stesen pengecasan Super di 12 lokasi berbeza di negara ini, termasuk lima di Lembah Klang, dua di wilayah utara dan dua di wilayah selatan.

  Di peringkat global, syarikat itu kini mempunyai rangkaian pengecasan pantas yang terbesar, dengan 4,947 stesen pengecasan Super dan 45,000 pengecas Super.

  Model 3 mampu memecut dari 0 hingga 100 km sejam dalam masa 4.4 saat sahaja selain kurang mengeluarkan bunyi yang disokong oleh penggunaan kaca akustik 360 darjah. – Bernama

  Menteri Pembangunan Kerajaan Makaysia, Nga Kor Ming (kiri) semsa majlis pengenalan kenderaan eletrik terbaharu Model 3, Tesla di Pavilion, Malaysia pada 19 Oktober. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...