Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Reddit capai perjanjian AS$60 juta yang membolehkan Google latih model AI

  SAN FRANCISCO, 23 FEB – Reddit telah membuat perjanjian dengan Google yang membenarkan gergasi carian itu menggunakan siaran dari tapak perbincangan dalam talian untuk melatih model kecerdasan buatannya dan untuk meningkatkan perkhidmatan seperti Carian Google.

  Susunan itu, diumumkan kelmarin dan bernilai kira-kira AS$60 juta, juga akan memberikan Reddit akses kepada model Google AI untuk menambah baik carian tapak dalaman dan ciri lain. Reddit enggan mengulas atau menjawab soalan di luar kenyataan bertulisnya mengenai perjanjian itu.

  Secara berasingan, syarikat yang berpangkalan di San Francisco mengumumkan rancangan untuk tawaran awam permulaannya pada hari Rabu. Dalam dokumen yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, Reddit berkata ia melaporkan pendapatan bersih AS$18.5 juta – keuntungan pertamanya dalam dua tahun – pada suku Oktober-Disember pada hasil AS$249.8 juta.

  Syarikat itu berkata ia bertujuan untuk menyenaraikan sahamnya di Bursa Saham New York di bawah simbol ticker RDDT.

  Perjanjian Google adalah langkah besar untuk Reddit, yang bergantung pada penyederhana sukarela untuk menjalankan pelbagai perbincangan berasaskan topik yang meluas.

  Penyederhana tersebut telah memprotes secara terbuka keputusan Reddit sebelum ini, yang paling baru-baru ini menggelapkan sebahagian besar tapak selama beberapa hari apabila Reddit mengumumkan rancangan untuk mula mengecaj banyak aplikasi pihak ketiga untuk akses kepada kandungannya.

  Pengaturan dengan Google tidak menunjukkan apa-apa jenis perubahan yang didorong oleh data kepada cara Reddit berfungsi, menurut seorang individu yang biasa dengan perkara itu.

  Orang itu meminta tidak mahu namanya disiarkan untuk bercakap secara bebas semasa ‘tempoh senyap’ yang dikuatkuasakan SEC yang mendahului IPO.

  Tidak seperti laman media sosial seperti TikTok, Facebook dan YouTube, Reddit tidak menggunakan proses algoritma yang cuba meneka apa yang pengguna akan paling berminat untuk melihat seterusnya. Sebaliknya, pengguna hanya mencari forum perbincangan yang mereka minati dan kemudian boleh menyelami perbualan yang sedang berjalan atau memulakan yang baharu.

  Individu itu juga menyatakan bahawa perjanjian itu memerlukan Google untuk mematuhi terma pengguna dan dasar privasi Reddit, yang juga berbeza dalam beberapa cara daripada media sosial lain.

  Sebagai contoh, apabila pengguna Reddit memadamkan siaran mereka atau kandungan lain, tapak itu memadamkannya di mana-mana sahaja, tanpa saki-baki hantu yang berlarutan di lokasi yang tidak dijangka.

  Rakan kongsi Reddit seperti Google dikehendaki berbuat demikian untuk ‘menghormati pilihan yang dibuat pengguna di Reddit’, kata individu tersebut. – AP

  Gambar fail pada 29 Jun 2020 ini menunjukkan logo Reddit pada peranti mudah alih di New York. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...