Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  RSV cetus kerisauan hospital

  NEW YORK, 17 NOV – Jangkitan RSV meningkat dengan ketara di beberapa bahagian negara, hampir mengisi sepenuhnya bahagian kecemasan hospital di Georgia, Texas, dan beberapa buah negara lain.

  Bagi membantu menangani peningkatan itu, pihak berkuasa persekutuan kelmarin mengumumkan mereka akan mengagihkan lebih banyak dos suntikan RSV yang baharu untuk anak damit yang kekurangan bekalan.

  Laporan mengenai virus bermusim ini meningkat di seluruh negara, tetapi pakar-pakar mengatakan RSV tidak dijangka akan menyebabkan kesesakan pesakit secara meluas seperti musim gugur yang lalu, di mana hospital dipenuhi dengan kanak-kanak yang sakit dan sesak nafas.

  Walau bagaimanapun, kes berkemungkinan akan meningkat di lebih banyak bahagian negara dan jangkitan boleh menjadi sangat teruk di sesetengah tempat, kata Dr. Meredith McMorrow, seorang pakar RSV di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika.

  Di Pusat Perubatan Cook Children di Fort Worth, Texas, Dr Laura Romano mengatakan kanak-kanak dan ibu bapa menghabiskan 10 jam atau lebih di bilik menunggu bahagian kecemasan. Kanak-kanak datang dengan keadaan yang lebih serius daripada tahun-tahun sebelumnya, dengan lebih ramai memerlukan oksigen, kata Romano.

  RSV, atau virus tertinggi berhubung pernafasan, merupakan penyebab utama gejala seperti selesema ringan seperti hidung berair, batuk, dan demam.

  Namun, ia boleh menjadi berbahaya untuk anak damit dan warga tua. CDC menganggarkan bahawa RSV menyebabkan 100 hingga 300 kematian dan 58,000 hingga 80,000 ditempatkan di hospital setiap tahun di kalangan kanak-kanak berumur 4 tahun ke bawah.

  Jangkitan RSV merosot pada permulaan pandemik COVID-19 – pada masa di mana ramai kanak-kanak dan orang dewasa tinggal di rumah dan mengambil langkah berjaga-jaga terhadap virus pernafasan. – AP

  Imej mikroskop elektron yang disediakan oleh Institusi Kesihatan Kebangsaan menunjukkan virus tertinggi berhubung pernafasan manusia (RSV) pada 16 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...