Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Runtuhan lombong ragut 16 nyawa

  VENEZUELA, 22 FEB – Kira-kira 16 orang terbunuh dalam runtuhan sebuah lombong emas haram di dalam hutan di selatan Venezuela, kata pegawai kelmarin sambil menyemak semula angka sebelumnya.

  Insiden itu berlaku baru-baru ini di lombong Bulla loca di negeri Bolivar, perjalanan menaiki bot selama tujuh jam dari bandar terdekat, La Paragua, di mana ahli keluarga menunggu berita dengan cemas. Pegawai memberikan laporan yang bercanggah mengenai jumlah kematian.

  Setiausaha keselamatan warga Bolivar, Edgar Colina Reyes, berkata 16 orang maut. Presiden Nicolas Maduro berkata 11 lagi cedera.

  “Saya mengucapkan takziah kepada keluarga dan rakan-rakan mangsa yang meninggal dunia dalam kemalangan ini,” kata Maduro di televisyen kerajaan. Tetapi awal hari itu, Yorgi Arciniega, datuk bandar perbandaran Angostura, memberitahu AFP bahawa kira-kira 23 mayat telah ditemui, termasuk 15 yang telah tiba dengan bot di La Paragua dan kira-kira lapan lagi dalam perjalanan.

  Timbalan Menteri Perlindungan Awam, Carlos Perez Ampueda menerbitkan video kejadian itu di X, dan merujuk kepada jumlah yang massif, walaupun tidak memberikan sebarang angka. Kira-kira 200 orang dipercayai bekerja di lombong itu, menurut pegawai.

  Video itu menunjukkan puluhan orang bekerja di perairan cetek lombong terbuka apabila runtuhan perlahan-lahan menimpa mereka. Ada yang berjaya melarikan diri manakala yang lain terperangkap.

  Datuk Bandar Arciniega, yang sebelum ini bercakap mengenai 15 orang yang cedera, berkata empat telah dibawa dengan bot ke La Paragua pada petang Rabu untuk menerima rawatan. – AFP

  Yorvis Hernandez, seorang pelombong, mendapatkan rawatan perubatan di khemah yang dipasang di sebelah lombong selepas ia runtuh di La Paragua, negeri Bolivar, Venezuela pada 21 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...