Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Rusia larang import pisang dari Ecuador

  QUITO, ECUADOR, 5 FEB – Perselisihan diplomatik antara Ecuador dan Rusia kelihatan semakin memuncak pada hujung minggu selepas negara Eropah itu memutuskan untuk mengharamkan beberapa import pisang dari Ecuador.

  Kedua-dua negara itu bertelagah baru-baru ini selepas Ecuador memutuskan untuk memindahkan beberapa peralatan tentera Rusia lamanya ke Amerika Syarikat (AS), sebagai pertukaran dalam peralatan ketenteraan baharu bernilai AS$200 juta.

  Pada Sabtu, agensi persekutuan Rusia untuk kawalan veterinar dan fitosanitari mengumumkan ia mengharamkan import daripada lima syarikat pisang Ecuador, dengan mendakwa sejenis penyakit telah ditemui dalam penghantaran buah-buahan mereka sebelum ini.

  Ecuador ialah pengeksport pisang terkemuka dunia, dengan jualan bernilai sekitar AS$3.5 bilion pada 2022. Kira-kira satu perlima daripada jualan tahunannya disalurkan ke Rusia.

  Keputusan Rusia untuk mengharamkan beberapa import pisang dibuat selepas Presiden Daniel Noboa mengumumkan pada Januari bahawa Ecuador akan memindahkan beberapa tan peralatan tentera lama buatan Rusia ke AS.

  Richard Salazar, Pengarah ACORBANEC, salah satu persatuan pengeksport pisang utama Ecuador, berkata dia ‘terkejut’ dengan keputusan ‘drastik’ Rusia, walaupun dia menambah sekurang-kurangnya 15 syarikat masih mengeksport pisang ke Rusia.

  “Ia adalah pasaran yang sangat penting bagi kami,” katanya, “dan pasaran yang sukar untuk diganti.”

  Salazar berkata persatuannya tidak dimaklumkan secara rasmi mengenai larangan itu, tetapi sedang mencari jalan untuk mengadakan pertemuan dengan pihak berkuasa di Rusia untuk menangani masalah itu serta cuba membatalkan larangan tersebut. – AP

  Presiden Ecuador, Daniel Noboa bercakap semasa majlis penghantaran peralatan kepada polis di sekolah kepolisan Gral di Quito, Ecuador pada 22 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...