Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Saham Asia merosot, kebimbangan terhadap pasaran China dorong jualan besar

  BANGKOK, 16 JAN – Saham jatuh pada hari ini di Asia, dengan penanda aras Hong Kong turun hampir 2 peratus, kerana kebimbangan terhadap pasaran China mengurangkan keyakinan di seluruh rantau ini.

  Pasaran Amerika Syarikat (AS) ditutup pada kelmarin, meninggalkan pelabur tanpa petunjuk daripada dagangan semalaman. Awal Selasa, masa depan untuk S&P 500 adalah 0.4 peratus lebih rendah, dan untuk Dow Jones Industrial Average turun 0.3 peratus.

  Indeks Nikkei 225 Tokyo jatuh, mematahkan rentak kemenangan Tahun Baru yang membawanya ke tahap tertinggi dalam 34 tahun. Ia jatuh 0.7 peratus kepada 35,645.18.

  Dolar melemah berbanding yen Jepun walaupun seorang bekas pegawai bank pusat berkata bahawa Bank of Japan (BOJ) sedang bersedia untuk menamatkan dasar kadar faedah negatifnya yang berpanjangan.

  Dolar dibeli 146.18 yen, meningkat daripada 145.75 lewat kelmarin dan paras tertingginya dalam tempoh lebih sebulan.

  Persoalan tentang bila dan bagaimana BOJ mungkin melepaskan dirinya daripada pelonggaran monetari melampau bernilai lebih sedekad yang telah mengekalkan kadar penanda arasnya pada tolak 0.1 peratus telah bergantung pada pasaran selama berbulan-bulan.

  Spekulasi mengenai pelan permainannya untuk mengubah strateginya telah berkobar terutamanya selepas Rizab Persekutuan dan bank pusat lain menaikkan kadar secara mendadak untuk membantu mengurangkan inflasi yang melonjak apabila ekonomi pulih daripada kejutan pandemik itu.

  Hang Seng Hong Kong susut 1.9 peratus kepada 15,904.27 dan indeks Komposit Shanghai susut 0.6 peratus kepada 2,868.30.

  Pelabur menjual saham syarikat teknologi dan hartanah. Syarikat penghantaran makanan dalam talian Meituan turun 3.2 peratus dan syarikat permainan Tencent kehilangan 2.7 peratus.

  Pemaju hartanah bermasalah kewangan China Garden Holding kerugian 5.6 peratus dan Sino-Ocean Group Holding menjunam 8.1 peratus.

  China dijangka menyediakan kemas kini dalam ekonominya pada hari Rabu yang diramalkan oleh pakar ekonomi akan menunjukkan pertumbuhan tahunan pada 5.3 peratus pada suku terakhir, meningkat daripada 4.9 peratus pada Julai-September. – AP

  Seorang peniaga mata wang melihat pemantau di bilik urusan pertukaran asing ibu pejabat Bank KEB Hana di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...