Thursday, February 29, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Sanggup berkorban demi anak bangsa

  CHINA – Bagi lebih 200 anak muda di wilayah Hunan, Tengah China, Yang Yunda adalah seperti seorang abang. Kemiskinan yang teruk telah memaksa kanak-kanak ini berhenti sekolah, tetapi Yang mencari dana untuk memastikan setiap daripada mereka menamatkan pendidikan menengah.

  Dalam tempoh 15 tahun yang lalu, lelaki berusia 41 tahun itu secara bersendirian mengumpul hampir 1 juta yuan (AS$139,600) untuk membantu pelajar yang kurang berkemampuan dan sekurang-kurangnya 40 daripada mereka telah berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, pergi ke kolej atau institusi vokasional.

  Sikap pemedulain Yang telah memberikannya beberapa anugerah, termasuk gelaran Good Samaritan of China pada 2020 daripada Pejabat Am Suruhanjaya Pusat untuk Membimbing Kemajuan Budaya dan Etika.

  Dilahirkan dalam keluarga miskin di perbandaran etnik Shangwujiang Yao, daerah Shuangpai, selatan Hunan, Yang telah melihat kakaknya berhenti sekolah untuk menyara keluarga mereka dan pendidikannya selepas penyakit kronik menjejaskan kesihatan ibu bapa mereka.

  Pengorbanan besar kakaknya tidak sia-sia. Yang berjaya ke Universiti Huaihua pada tahun 2002, di mana beliau memutuskan untuk belajar bahasa dan sastera Cina. Dalam empat tahun berikutnya, dia membiayai kolej dengan melakukan kerja sambilan dan mendapatkan pinjaman pelajar. Dia menjadi salah seorang daripada segelintir orang dari bandar gunung untuk mendapatkan ijazah universiti.

  Yang Yunda (kanan, baris kedua) dan pelajar yang dibantunya dengan bantuan kewangan di sebuah sekolah rendah di daerah Longshan, wilayah autonomi Xiangxi Tujia dan Miao, wilayah Hunan. – ANN/The China Daily
  Yang memeriksa ladang teh di kampung Xiche, Longshan. – ANN/The China Daily

  Selepas tamat pengajian, rakan sekelasnya memilih untuk memulakan kerjaya mereka di kawasan pantai yang maju dari segi ekonomi, tetapi Yang mempunyai idea yang lebih tidak mementingkan diri sendiri.

  “Kehidupan mengajar saya untuk menghargai peluang pendidikan. Jadi, walaupun sumber saya terhad, saya memutuskan untuk membantu orang lain mendapat keistimewaan untuk menamatkan sekolah,” katanya.

  Berazam untuk mengubah masa depan kanak-kanak di kampung halaman dan kawasan jirannya yang kekurangan wang, Yang menjawab seruan negara untuk bekerja sebagai sukarelawan akar umbi di daerah Longshan, Xiangxi Tujia dan wilayah autonomi Miao, Hunan.

  Meskipun masih mempunyai pinjaman pelajar yang besar untuk dibayar dan menjadi sukarelawan yang tidak membantu keadaan kewangannya sendiri, tetapi Yang percaya ini tidak boleh menjadi alasan untuk menghentikan bantuan kepada kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

  Selepas menjadi sukarelawan selama setahun, Yang mengetahui secara langsung masalah yang melanda kampung tempatan, termasuk kekurangan sumber pengajaran untuk kanak-kanak luar bandar, dan dia terdesak untuk mencari cara yang lebih baik untuk membantu.

  Pada tahun 2007, beliau mendapat peluang mengajar di Sekolah Menengah Hongyan di daerah Longshan, melalui pengambilan terbuka. Pada hari pertamanya di tempat kerja, dia menulis dalam buku notanya bahawa dia tidak akan membiarkan seorang kanak-kanak berhenti sekolah.

  Beberapa bulan selepas bekerja, Yang menerima surat daripada seorang pelajar, Zhang Xiaoli, 13, mengatakan bahawa dia akan berhenti sekolah kerana ibu bapanya yang mengalami kecacatan dan kehabisan wang walaupun untuk bantuan perubatan.

  “Saya dapat merasakan ketidak-berdayaannya semasa membaca surat itu. Dia mahu meneruskan sekolah, tetapi tidak boleh membiarkan ibu bapanya menderita lagi. Saya tidak dapat mengelak daripada memikirkan adik saya, betapa dia pasti tertekan,” katanya.

  Yang memutuskan untuk melawat keluarga Xiaoli, dengan harapan dia mungkin dapat meyakinkan mereka untuk menghantarnya kembali ke sekolah. Apabila dia melangkah masuk ke rumah satu bilik mereka, dia berasa terkejut.

  Bilik itu, berkeluasan hampir 20 meter persegi, gelap dan lembap. Yang mengetahui bahawa keluarga itu telah menanggung hutang selama bertahun-tahun dan tidak mungkin ibu bapanya mampu membayar yuran pengajian Xiaoli lagi. Dia sangat tersentuh sehingga dia menyiarkan tentang lawatannya di media sosial.

  Sambutan terhadap perkongsian Yang amat menggalakkan. Bekas rakan sekelas dan rakannya tampil membantu menghantar Xiaoli kembali ke sekolah. Dengan dana yang mencurah-curah daripada kenalan dan orang yang tidak dikenali, dia menamatkan sekolah rendah dan melanjutkan pelajaran di sekolah menengah.

  Yang, sebaliknya, mengukuhkan azamnya untuk mencari dan membantu pelajar lain yang memerlukan. Dalam beberapa tahun pertama sebagai seorang guru, dia mendermakan sebahagian daripada gajinya yang kecil iaitu kurang daripada 2,000 yuan sebulan untuk membayar yuran pengajian kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

  Ketika berita tentang misi mulianya tersebar, para dermawan kaya menghulurkan bantuan.

  Yang menempuh jarak yang jauh, melalui jalan pergunungan yang berbahaya dan sering berdepan dengan bahaya untuk mencari anak-anak yang memerlukan sokongan untuk meneruskan pendidikan.

  Tian Chun, bekas pelajar, berkata dia tidak akan melupakan apa yang dilakukan oleh Yang untuknya lebih sedekad lalu.

  “Saya berumur 15 tahun dan telah berhenti sekolah kerana keluarga saya tidak dapat membayar yuran pengajian saya.

  “Guru melawat saya dan berkata apa yang perlu saya lakukan ialah fokus untuk belajar manakala dia akan menguruskan yang lain.”

  Yang menepati kata-katanya. Hari ini, Tian sedang mengikuti pengajian pasca doktoral di Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering, Akademi Sains China, kerana Yang memastikan dia menamatkan persekolahan. – ANN/The China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Suspek lelaki kes tembakan ditahan

  SYDNEY, 28 FEB – Seorang suspek lelaki telah ditahan di Sydney, Australia, hari ini selepas kejadian tembakan di daerah pusat perniagaan bandar itu telah...