Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL – Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS).

  Tiada laporan kematian dalam gempa bumi itu, walaupun terdapat kerosakan lanjut pada dua bangunan bertingkat yang telah dipindahkan berikutan gempa bumi berukuran 7.4 magnitud yang melanda pulau itu awal bulan ini, mengorbankan 13 orang dan mencederakan lebih 1,000. Gempa bumi itu berpusat di sepanjang pantai kawasan pedalaman dan pergunungan Hualien County.

  Ia merupakan gempa bumi terkuat dalam tempoh 25 tahun lalu di Taiwan dan diikuti ratusan gegaran susulan.

  Menurut USGS, gempa pada magnitud 6.1 pada hari ini mempunyai pusat gempa 28 kilometer (17.5 batu) di selatan bandar Hualien, pada kedalaman 10.7 kilometer. Setengah dozen gempa lain berjulat dari magnitud 4.5 hingga magnitud 6, semuanya berhampiran Hualien. Pusat pemantauan gempa bumi Taiwan sendiri meletakkan magnitud gempa awal pada 6.3. Percanggahan kecil seperti itu adalah perkara biasa antara stesen pemantauan.

  Yang terbesar dalam kalangannya ialah dua gempa bumi bermagnitud 6.0 dan 6.3 yang berlaku masing-masing pada 2:26 pagi dan 2:32 pagi hari ini, menurut pusat Taiwan.

  Sebilangan besar gegaran susulan boleh dirasai di tingkat atas sebuah bangunan pangsapuri di ibu kota Taipei, kira-kira 150 kilometer (93 batu) merentasi pergunungan curam ke barat laut.

  Full Hotel di pusat bandar Hualien sebahagiannya runtuh semasa gempa bumi dan dibiarkan bersandar pada sudut yang teruk. Walau bagaimanapun, ia telah menjalani pengubahsuaian dan tidak berpenghuni pada masa itu. Bangunan Tong Shuai berhampiran juga kosong, telah ditanda untuk dirobohkan selepas mengalami kerosakan teruk dalam gempa bumi 3 April lalu.

  Sekolah dan pejabat di Hualien dan daerah sekitarnya diarah ditutup pada hari ini apabila beratus-ratus gegaran susulan terus melanda di darat dan hanya di luar pantai di Lautan Pasifik, sebahagian besarnya di bawah magnitud 3.

  Taiwan tidak asing dengan gempa bumi yang kuat namun jumlah mereka di pulau berteknologi tinggi 23 juta penduduk itu agak terkawal berkat kesiapsiagaan gempa bumi yang sangat baik, kata pakar.

  Pulau itu juga mempunyai piawaian pembinaan yang ketat dan kempen pendidikan awam yang meluas tentang gempa bumi.

  Pada tahun 1999, gempa bumi berkekuatan 7.7 magnitud di Taiwan telah membunuh 2,400 orang. – AP

  Jalan raya di Hualien, Taiwan ditutup selepas sekumpulan gempa bumi melanda pulau itu awal hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...