Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Selsema dan patogen lain yang diketahui penyebab penyakit pernafasan – China

  BEIJING, 27 NOV – Lonjakan penyakit-penyakit pernafasan di seluruh China yang telah menarik perhatian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) disebabkan oleh selsema dan patogen lain yang diketahui dan bukan oleh virus baru, kata kementerian kesihatan negara itu kelmarin.

  Kelompok jangkitan pernafasan baru-baru itu disebabkan oleh pertindihan virus biasa seperti virus influenza, rhinovirus, virus respiratory syncytial, atau RSV, adenovirus serta bakteria seperti mycoplasma pneumoniae, yang merupakan penyebab biasa untuk jangkitan saluran pernafasan, jurucakap Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan berkata.

  Kementerian meminta pihak berkuasa tempatan untuk membuka lebih banyak klinik demam dan mempromosikan vaksinasi dalam kalangan kanak-kanak dan warga tua ketika negara itu bergelut dengan gelombang penyakit pernafasan pada musim sejuk penuh pertamanya sejak penghapusan sekatan COVID.

  “Usaha perlu dilakukan untuk meningkatkan pembukaan klinik dan kawasan rawatan yang berkaitan, melanjutkan waktu perkhidmatan dan menambah bekalan ubat-ubatan,” kata jurucakap kementerian, Mi Feng.

  Beliau menasihatkan orang ramai untuk memakai sungkup muka dan menyeru pihak berkuasa tempatan untuk menumpukan perhatian kepada pencegahan penularan penyakit di tempat sesak seperti sekolah dan rumah jagaan.

  WHO awal minggu ini secara rasmi meminta China memberikan maklumat tentang peningkatan yang berpotensi membimbangkan dalam penyakit pernafasan dan kelompok radang paru-paru pada kanak-kanak, seperti yang disebut oleh beberapa laporan media dan perkhidmatan pemantauan penyakit berjangkit global.

  Kemunculan strain selsema baharu atau virus lain yang mampu mencetuskan pandemik biasanya bermula dengan kumpulan penyakit pernafasan yang tidak didiagnosis. Kedua-dua SARS dan COVID pertama kali dilaporkan sebagai jenis radang paru-paru yang luar biasa.

  Pihak berkuasa China awal bulan ini menyalahkan peningkatan penyakit pernafasan atas penarikan sekatan COVID. Negara lain juga menyaksikan lonjakan penyakit pernafasan seperti RSV apabila sekatan wabak berakhir. – AP

  Seorang lelaki membawa seorang kanak-kanak berjalan keluar dari bilik tahanan yang sesak di hospital kanak-kanak di Beijing pada 30 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...