Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Seoul tarik balik had visa pelancong China

  SEOUL, KOREA SELATAN, 10 FEB – Korea Selatan berkata ia akan menghapuskan sekatan kemasukan yang dikenakan ke atas pelancong jangka pendek dari China sejak awal tahun kerana pegawainya melihat situasi COVID-19 di negara itu semakin stabil.

  Korea Selatan pada awal Januari berhenti mengeluarkan kebanyakan visa jangka pendek di konsulatnya di China, memetik kebimbangan mengenai lonjakan virus di negara itu dan potensi mutasi baharu.

  China melonggarkan sekatan koronavirus secara tiba-tiba pada bulan Disember, meningkatkan prospek berjuta-juta orang China melancong ke luar negara sekali lagi untuk kali pertama dalam tempoh tiga tahun.

  Korea Selatan juga mewajibkan semua penumpang dari China, Hong Kong dan Macau mengemukakan bukti ujian negatif yang diambil 48 jam sebelum ketibaan mereka dan melalui ujian sekali lagi sebaik tiba.

  Berikutan mesyuarat antivirus hari ini, kerajaan memutuskan untuk mengembalikan permohonan visa jangka pendek di kedutaannya di China mulai esok. Keperluan ujian dikekalkan tetapi pegawai mengatakan langkah itu boleh dilonggarkan kemudian bergantung pada perkembangan virus.

  Penumpang dari China bersedia untuk ujian COVID-19 di pusat ujian di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon di Incheon, Korea Selatan, kelmarin. – AP

  Semasa membenarkan lanjutan visa sedia ada, Korea Selatan telah berhenti mengeluarkan kebanyakan visa jangka pendek di kedutaannya di China, kecuali atas sebab penting kerajaan, diplomatik dan perniagaan serta sebab kemanusiaan.

  Langkah-langkah pencegahan virus Korea Selatan mendorong China untuk bertindak balas dengan menggantung permohonan visa jangka pendek Korea Selatan, menimbulkan kebimbangan perniagaan di negara yang banyak bergantung kepada eksport ke China.

  China menggelar langkah Korea Selatan sebagai “langkah yang betul ke arah mengurangkan halangan kepada pertukaran antara rakyat kedua-dua negara,” dan menunjukkan ia mungkin akan bertindak balas dalam bentuk yang serupa.

  “China akan secara aktif mempertimbangkan untuk mengambil pendekatan timbal balik untuk menyambung semula pengeluaran visa jangka pendek bagi warga Korea Selatan,” kata jurucakap China, Mao Ning hari ini. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...