Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Serangan bom, tujuh maut, 37 cedera

  MOGADISHU, SOMALIA, 15 JAN – Sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh manakala 37 lagi cedera dalam serangan bom berasingan di wilayah tengah Somalia, Hiran baru-baru ini, lapor agensi Anadolu.

  Letupan bom di Buuloburte mengorbankan enam nyawa dan mencederakan hampir 30 orang manakala dua serangan bom di Jalaqsi dilaporkan membunuh seorang dan mencederakan tujuh lagi mangsa.

  “Mangsa yang mengalami kecederaan serius telah dihantar ke Mogadishu untuk menerima rawatan,” kata Mohamed Ibrahim Moalimu, seorang ahli parlimen persekutuan dalam satu kenyataan di Facebook. Kumpulan al-Shabaab, mengaku bertanggungjawab terhadap serangan berkenaan. Kumpulan itu mendakwa pihaknya menyasarkan kem tentera di Buuloburte dan Jalalaqsi.

  Al-Shabaab menggandakan serangannya terhadap tentera dan sekutu tempatannya sejak Presiden Somalia, Hassan Sheikh Mohamud mengisytiharkan ‘perang habis-habisan’ ke atas kumpulan itu tahun lepas.

  Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran tentang ketidakstabilan yang semakin meningkat di negara itu, mengeluarkan laporan berkala tahun lalu dengan memperincikan serangan oleh al-Shabaab dan kumpulan pengganas pro-Daesh/ISIS. – Bernama

  Penunjuk perasaan berarak di Mogadishu, baru-baru ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...