Tuesday, May 28, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Sierra Nevada catat turunan salji tertinggi musim ini

  CALIFORNIA, 6 MEI – Ribut musim bunga hujung minggu yang membasahi kawasan Teluk San Francisco dan menutup lebuh raya pergunungan California Utara juga mencatatkan rekod salji harian terbanyak untuk musim ini sejak semalam di Sierra Nevada.

  Sistem ramalan cuaca kebanyakannya telah berpindah keluar dari negeri itu menjelang pagi Ahad, tetapi pegawai memberi amaran bahawa jalan raya akan kekal licin selepas kira-kira 60 sentimeter salji turun di beberapa kawasan di Sierra.

  “Adakah sesiapa yang menyangka bahawa hari dengan salji terbanyak di musim 2023/2024 akan jatuh pada bulan Mei?” tanya Universiti California, Berkeley Central Sierra Snow Lab di platform sosial X.

  Salji 67 sentimeter yang turun pada Ahad mengatasi hari dengan salji kedua terbanyak musim ini – 3 Mac – sebanyak 6.6 sentimeter, menurut data dari laboratorium tersebut.

  Keadaan pemanduan yang berbahaya pada Sabtu memaksa penutupan beberapa lebuh raya berhampiran Tasik Tahoe, termasuk Interstate 80 semasa Sidang Kemuncak Donner.

  Amaran banjir telah dikeluarkan untuk bahagian Bay Area, di mana hujan sehingga 2.5 sentimeter turun manakala suhu turun hingga 5 darjah Celsius, kata Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Angin kencang yang mencecah 64 kilometer sejam dilaporkan pada Sabtu berhampiran San Francisco.

  Ribut itu membawa hujan dan angin kencang ke California Selatan.

  Namun, keadaan yang lebih kering dan lebih panas dijangka dialami sepanjang minggu. – AP

  Salji turun di Tasik Mammoth, California pada 4 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  10 maut dalam runtuhan kuari di timur laut India

  NEW DELHI, 28 Mei – Sekurang-kurangnya 10 orang terbunuh selepas sebuah kuari batu runtuh di negeri Mizoram, timur laut India. Kejadian itu berlaku hari ini...