Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Sistem amaran awal komuniti untuk kurangkan kesan lahar Marapi

  JAKARTA, 29 MEI – Pihak berkuasa telah mengumumkan rancangan untuk membangunkan sistem amaran awal bagi banjir kilat dan lahar di sekitar Gunung Marapi di Sumatera Barat, selepas bencana bulan ini meragut lebih 60 nyawa dan memusnahkan ratusan bangunan di enam daerah dan bandar di wilayah itu.

  Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) berkata ia merancang untuk memasang 23 instrumen untuk memantau kemungkinan banjir kilat atau lahar – aliran lumpur serpihan gunung berapi – turun dari cerun gunung berapi dan memberi amaran kepada penduduk yang tinggal di bawah.

  Ketua stesen geofizik Padang Panjang, Suadi Ahadi berkata adalah satu cabaran untuk meramalkan bencana hidrometeorologi berdasarkan paras air sungai sahaja.

  Sungai-sungai di sekitar Gunung Marapi, sambungnya, kebanyakannya terputus-putus atau bermusim dengan aliran air yang tidak konsisten.

  “Sebab itu alat itu bukan sahaja mengira risiko banjir kilat berdasarkan paras air, tetapi juga pada taburan hujan dan getaran tanah. Penggera akan berbunyi apabila mengesan banjir kilat masuk,” kata Suadi baru-baru ini, seperti dilaporkan Antara.

  Pada masa sama, BMKG, Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) dan Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi (PVMBG) merancang untuk melatih sepasukan penduduk di setiap kampung sekitar gunung berapi itu bagi membantu sebarang kemungkinan pemindahan.

  Apa yang dipanggil ‘sistem amaran awal berasaskan komuniti’ bukanlah yang pertama dilaksanakan di negara ini.

  Pada 2012, BNPB mengeluarkan garis panduan untuk sistem sedemikian yang menggariskan struktur sistem amaran awal dalam komuniti, prosedur pemindahan terperinci dan menyeru agar peta pemindahan dibangunkan untuk kawasan yang terdedah kepada bencana.

  Orang yang tinggal berhampiran Gunung Merapi yang serupa tetapi berbeza di Yogyakarta adalah antara mereka yang telah menggunakan sistem tersebut. – ANN/The Jakarta Post

  Puing dan lumpur menutupi tanah di Simpang Manunggal pada 12 Mei 2024, sehari selepas lahar melanda kawasan di kecamatan Lima Kaum, Kabupaten Tanah Datar, Sumatera Barat. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...