Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Susyi goreng comel, sedap

  FUKUOKA – Inarizushi biasanya dihidangkan sebagai sajian sampingan bersama udon atau soba. Ia tidak menonjol berbanding dengan susyi tradisional, tetapi baru-baru ini telah menyerlah dalam dunia masakan terutamanya di wilayah Fukuoka di mana kedai-kedai khusus inarizushi telah dibuka.

  Juga dipanggil inari, inarizushi ialah nasi susyi yang dibalut dengan lapisan nipis tauhu goreng berperisa dan lembap. Ia selalunya mempunyai bahan yang dimasak di dalamnya.

  Gula-gula Inari brun di kawasan Chuo, Fukuoka, ialah kedai khas inarizushi yang dibuka pada Oktober 2021.

  Ia menjual inari yang dibalut dengan kertas berwarna-warni yang dipintal di hujungnya supaya kelihatan seperti sebiji gula-gula. Penampilan unik itu menambah lagi daya tarikannya.

  Kira-kira 10 variasi dijual secara tetap, termasuk ume hijiki (acar plum dan rumpai laut hijiki) pada harga 194 yen dan tamago-yaki (telur dadar gulung) pada harga 216 yen.

  Ritsu Higuchi, 55, yang mengusahakan kedai itu, juga mengendalikan syarikat pengantin.

  Seorang pelanggan di Candy Inari brun membeli pelbagai inarizushi. – Yomiuri Shimbun
  Dari bawah kiri: ‘Deco Inari’, ‘Inari no Tart’ dan ‘Inari no Roll’ di jual di Decosush. – Yomiuri Shimbun

  Apabila kerja sukar didapati semasa pandemik koronavirus, dia memberikan tumpuan kepada inarizushi kerana ia boleh dibawa ke mana-mana pada suhu bilik dan dia berpendapat bahawa lelaki dan wanita dari semua peringkat umur menyukainya.

  Kedai itu menjual kira-kira 100 biji sehari. Inari juga popular dijadikan sebagai hadiah.

  “Ia nampak comel dan sedap,” kata seorang suri rumah yang merupakan pelanggan tetap ketika dia mengambil beberapa biji Inari. “Saya boleh makan banyak.”

  TARIKAN MEDIA SOSIAL

  Inarizushi pertama kali muncul dalam dokumentasi pada akhir zaman Edo (1603-1867). Ia berkembang ke seluruh negara apabila kerajaan shogun mengharamkan Edomae-zushi, yang dibangunkan di Edo (sekarang Tokyo) dan serupa dengan sushi nigiri yang ditekan dengan tangan hari ini, dan mendakwa bahawa ia terlalu boros, kata Kazu Sakanashi.

  Sakanashi, 57, ialah pengarah Zen-Nihon Inarizushi Kyokai (Persatuan Inarizushi Seluruh Jepun) di Tokyo yang ditubuhkan pada 2016.

  Perubahan besar dalam dunia inari berlaku sekitar 2017 apabila jenis permukaan terbuka telah mencuri tumpuan. Ia menjadi popular di media sosial kerana pelbagai ramuan boleh dilihat di atas nasi.

  Menurut Sakanashi, purata berat sebiji susyi adalah kira-kira 45 gram pada masa lalu tetapi kini kira-kira 35 gram kerana pelanggan ingin makan pelbagai jenis susyi berlainan.

  “Inari kini amat popular,” kata Sakanashi. “Ia berpotensi untuk berkembang lebih jauh.”

  RAMUAN BERKHASIAT

  Kedai istimewa Umainari yang dibuka pada tahun 2021 di Iizuka di wilayah itu menjual inari terbuka dalam saiz kecil yang dihiasi dengan pelbagai ramuan seperti hijiki dan dijual pada harga 130 yen dan daging lembu Jepun yang diperisakan dengan sos stik pada harga 150 yen.

  Hisae Sonoda, yang mengendalikan kedai itu, juga aktif sebagai pesuruhjaya kebajikan sosial tempatan.

  Dia menjadikan inari kedai itu lebih kecil dan harganya lebih rendah kerana dia mahu orang tua makan seberapa banyak makanan berkhasiat itu.

  Hana-to-Inari di wilayah Sawara di Fukuoka menjual ‘kotak terpilih’ dengan harga 700 yen yang mengandungi lima biji inari, setiap satu mengandungi bahan-bahan berbeza seperti mentaiko (telur ikan kod masin, pedas), ume shiso (acar plum dan daun perilla) serta halia lemon.

  Pengendali kedai itu berasal daripada keluarga yang menjalankan restoran susyi yang ditutup 10 tahun lalu.

  Lelaki itu telah bekerja sebagai pekerja syarikat, tetapi keinginan yang semakin meningkat untuk menghidupkan semula rasa yang disukai daripada perniagaan keluarga mendorongnya membuka kedai pada April 2022 bersama isterinya, seorang pereka bunga yang menjual jambangan bunga kering dan perhiasan rambut dalam talian.

  Bengkelnya terletak dalam kedai, dan mereka berharap pelawat akan menikmati kombinasi inari dan bunga kering.

  Decosushi di Kurume menawarkan inari yang direka untuk kelihatan seperti gula-gula.

  Potongan ‘Deco Inari’, termasuk satu berharga 250 yen, berbentuk seperti krep yang digulung. Inari itu bertujuan untuk dimakan dengan sebelah tangan dan dicipta oleh Mitsuyo Horie, 50, pengarah eksekutif syarikat itu.

  Sementara itu, ‘Inari no Tart’ dihiasi dengan salmon, kerang dan bahan-bahan lain, dengan lima biji dijual pada harga 1,700 yen. ‘Inari no Roll’, bermula pada harga 1,450 yen, boleh dipotong mengikut saiz yang dikehendaki. – ANN/Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...