Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Suu Kyi dipindahkan dari penjara ke tahanan rumah

  BANGKOK, 17 APRIL – Bekas pemimpin Myanmar yang dipenjara, Aung San Suu Kyi telah dipindahkan dari penjara ke tahanan rumah sebagai langkah kesihatan akibat gelombang haba, kata kerajaan tentera. Pada hari ini ia juga memberikan pengampunan kepada lebih 3,000 banduan untuk menandakan cuti Tahun Baru tradisional minggu ini.

  Suu Kyi, 78, dan Win Myint, bekas presiden kerajaan yang digulingkan berusia 72 tahun, adalah antara tahanan warga emas dan lemah yang dipindahkan dari penjara kerana panas yang teruk, jurucakap tentera, Mejar Jeneral Zaw Min Tun, memberitahu wakil media asing lewat kelmarin. Langkah itu belum diumumkan secara terbuka di Myanmar.

  Konflik di seluruh negara di Myanmar bermula selepas tentera pada 2021 menggulingkan kerajaan yang dipilih, memenjarakan Suu Kyi dan mula menyekat protes tanpa kekerasan yang menuntut kembali kepada pemerintahan demokrasi.

  Suu Kyi telah menjalani hukuman penjara 27 tahun di ibu negara Naypyitaw atas pelbagai sabitan jenayah yang dikatakan penyokong dan kumpulan hak asasinya direka untuk alasan politik. Win Myint sedang menjalani hukuman penjara lapan tahun di Taungoo di wilayah Bago Myanmar.

  Jabatan meteorologi Myanmar berkata Naypyitaw menyaksikan suhu 39 darjah Celsius (102.2 darjah Fahrenheit) pada petang kelmarin.

  Jurucakap Zaw Min Tun tidak menyatakan ke mana tahanan yang dibebaskan dipindahkan dalam ucapannya kepada Voice of America yang dibiayai oleh kerajaan Amerika Syarikat dan BBC Britain. Sebelum dihantar ke penjara, Suu Kyi dilaporkan telah ditahan di rumah selamat tentera di dalam pangkalan tentera.

  Banduan lain dibebaskan untuk cuti Tahun Baharu Thingyan, televisyen MRTV milik kerajaan mengumumkan pada hari ini, tetapi ia tidak segera jelas jika mereka yang dibebaskan termasuk aktivis pro-demokrasi dan tahanan politik yang ditahan kerana membantah pemerintahan junta.

  MRTV berkata, ketua majlis junta, Jeneral Kanan Min Aung Hlaing, telah mengampunkan 3,303 banduan, termasuk 28 warga asing yang akan dihantar pulang dari Myanmar. Beliau juga mengurangkan hukuman untuk orang lain. Pengampunan besar-besaran pada hari raya bukanlah sesuatu yang luar biasa di Myanmar. – AP

  Aung San Suu Kyi ketika menyampaikan ucapan semasa mesyuarat mengenai pelaksanaan Pembangunan Pendidikan Myanmar di Naypyidaw, Myanmar, pada 28 Januari 2020. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...