Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Swiatek buru ranking nombor satu dunia

  CANCUN, 1 NOV – Pemain nombor dua dunia, Iga Swiatek mengatasi permulaan goyah untuk menewaskan juara Wimbledon, Marketa Vondrousova dengan straight set pada aksi pembukaan WTA Finals di Cancun, Mexico, kelmarin.

  Dalam perlawanan lain semalam, juara Terbuka Amerika Syarikat (AS), Coco Gauff, membuka kejohanan dengan menundukkan Ons Jabeur dari Tunisia dengan keputusan 6-0, 6-1.

  Bintang Poland, Swiatek, tampak keliru pada set pertama yang dipenuhi kesilapan di mana dia ketinggalan 2-5 sebelum bangkit semula untuk memenangi set pertama dengan keputusan 7-6 (7/3) dan seterusnya menguasai set kedua dengan kemenangan 6-0.

  Juara empat kali Grand Slam yang berusia 22 tahun itu cuba merampas kembali ranking nombor satu dunia daripada Aryna Sabalenka dalam WTA Finals musim ini di Mexico.

  Namun, matlamat itu kelihatan sukar semasa permulaan yang tegang oleh Swiatek, yang gagal dalam perlawanan servis pertamanya sebelum pilihan ketujuh, Vondrousova mengekalkan mata pendahuluan 2-0.

  Aksi Swiatek semasa perlawanan akhir di Terbuka China, Beijing pada 8 Oktober. – AFP

  Swiatek berjaya bangkit semula dalam perlawanan keempat untuk menyamakan kedudukan set pertama 2-2 tetapi kemudian mengalami kesulitan apabila Vondrousova berjaya mendahului 3-2 dengan servis penamat.

  Satu lagi pukulan servis yang goyah daripada Swiatek berakhir dengan penamat servis yang meninggalkan Vondrousova mendahului 5-2.

  Namun, prestasi Vondrousova merosot selepas itu dan Swiatek berjaya mendapatkan dua servis berturut-turut untuk menyamakan set kepada 5-5 sebelum memenangi perlawanan dengan keputusan 6-5.

  Walaupun Vondrousova berjaya memantapkan permainan dan mempertahankan servis serta mencatat pematah seri, ia hanya bersifat sementara.

  Swiatek segera mendominasi perlawanan dan memenangi set apabila Vondrousova melakukan kesalahan dua kali. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...