Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Tanggung kerugian akibat kenaikan kos tenaga

  FRANKFURT, JERMAN, 22 NOV – Syarikat gergasi industri Jerman, Thyssenkrupp hari ini melaporkan kerugian tahunan yang besar kerana kenaikan kos, ketika perbincangan mengenai penggabungan bahagian keluli dengan syarikat tenaga jutawan Republik Czech, Daniel Kretinsky diteruskan.

  Kumpulan itu mencatatkan kerugian bersih sebanyak A$2.2 bilion pada tahun fiskal lalu, berbanding keuntungan bersih sebanyak 1.2 bilion dalam tempoh 2021-22.

  Kumpulan keluli-ke-kapal selam, yang menjalankan tahun perniagaannya dari Oktober hingga September, bergelut dengan kenaikan kos tenaga, kadar faedah yang tinggi dan penurunan mendadak dalam harga barangan tertentu, terutamanya keluli.

  Bahagian keluli, Steel Europe, telah mengalami kerugian dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana harga yang rendah dan persaingan dari negara-negara Asia.

  Sepanjang tahun ini, keuntungan operasi bahagian itu turun 73 peratus, sementara ia mengambil penurunan aset sebanyak 2.1 bilion euro, menurut Thyssenkrupp dalam satu kenyataan.

  Kilang genahar Schwelgern di kilang Jerman, Thyssenkrupp.- AFP

  “Kami mesti terus bekerja keras untuk meningkatkan prestasi perniagaan kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Miguel Lopez dalam satu kenyataan.

  Walau bagaimanapun, dia juga menegaskan bahawa terdapat ‘kemajuan dengan transformasi Thyssenkrupp’.

  Apabila peralihan hijau semakin pantas, tumpuan utama telah beralih kepada pengeluaran keluli neutral iklim – dihasilkan tanpa membakar bahan api fosil.

  Kumpulan itu telah menerima dua bilion euro dalam bantuan negara Jerman untuk membiayai projek penyahkarbonan keluli.

  Thyssenkrupp telah selama beberapa tahun cuba untuk memisahkan perniagaan keluli, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengumpulkan dana tambahan untuk memacu penyahkarbonan.

  Ia telah memasuki perbincangan dengan syarikat tenaga Eph Kretinsky mengenai usaha sama yang berpotensi dalam perniagaan keluli, yang digambarkan sebagai “konstruktif dan terbuka”. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...