Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Telur dijilat agar keracunan dan terima pampasan

  YEKATERINBURG, 30 MEI – Selepas pemilik rangkaian pasar raya Rusia mengumumkan bahawa beliau akan membayar satu juta rubel kepada setiap orang yang terbukti mendapat keracunan makanan daripada produk kedai itu, ramai yang memutuskan untuk menerima tawarannya.

  Memetik laporan Oddity Centralrangkaian pasar raya Zhiznmart yang berpangkalan di Yekaterinburg, Rusia, awal bulan ini mendapat kecaman kerana didakwa menjual produk makanan terjejas yang menyebabkan sekurang-kurangnya 18 orang di hospital itu mengalami keracunan makanan.

  Akibatnya, beberapa pembekal enggan bekerjasama dengan Zhiznmart lagi kerana bimbang diaudit oleh Rospotrebnadzor, agensi persekutuan Rusia yang bertanggungjawab terhadap kesejahteraan dan perlindungan pengguna.

  Ditinggalkan dengan reputasi yang tercemar, pengasas Zhiznmart membuat kenyataan umum yang berani, berjanji untuk memberi pampasan kepada setiap orang yang terbukti telah diracuni oleh produknya dengan satu juta rubel (AS$11,000).

  Janjinya menjadi tular, dan tidak lama kemudian, orang ramai cuba mendapatkan keracunan makanan di Zhiznmart dan mendapatkan pampasan.

  Saluran Baza Telegram adalah antara saluran berita pertama yang melaporkan bahawa orang ramai telah membeli produk makanan Zhiznmart dengan harapan bahawa ia akan cukup tercemar untuk menjamin mereka pampasan.

  Ada yang terdesak sehingga terpaksa menjilat telur di pasar raya untuk meningkatkan peluang mereka mendapat keracunan makanan.

  “Setakat yang saya faham, menurut maklumat terkini, Rospotrebnadzor dan hospital tempatan hanya dibanjiri dengan dakwaan keracunan makanan berkaitan Zhiznmart tanpa sebarang bukti kukuh, kata pengasas Zhiznmart Ivan Zaichenko.

  “Orang ramai mengeluh tentang segala-galanya, tentang makanan yang disediakan beberapa hari lalu di kilang yang telah diperiksa dan lulus semua ujian, dan tentang makanan yang mereka makan pada bulan April. Secara tidak rasmi, ini dikaitkan dengan pampasan yang dijanjikan sebanyak satu juta rubel.”

  “Jika kami didapati bersalah dalam mana-mana daripada 18 kes yang sedang disiasat oleh Rospotrebnadzor, saya mahu berbuat baik dan memberi pampasan kepada orang yang benar-benar terjejas oleh masalah yang kami buat, tetapi jalan ke neraka diturap dengan niat yang baik,” kata Zaichenko .

  Bagi menghalang orang ramai daripada datang ke pasar rayanya dan cuba mendapatkan keracunan makanan, Zaichenko menjelaskan bahawa satu-satunya orang yang layak menerima pampasannya 1 juta rubel (AS$11,000) adalah 18 orang yang pada asalnya telah dirawat kerana keracunan makanan. Orang lain akan diabaikan.

  “Sila ambil perhatian bahawa kami akan membayar pampasan kepada mereka yang Rospotrebnadzor rujuk semasa memulakan pemeriksaan,” kata Zaicheno. “Ini adalah 18 orang, dan kami akan mengambil senarai ini daripada Rospotrebnadzor sendiri. Jadi tolong, jangan jilat telur, ia berbahaya.” – Agensi

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...