Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Terumbu Sawar Besar alami pemutihan karang paling teruk

  CANBERRA, 17 APRIL – Sebahagian besar Terumbu Sawar Besar yang ikonik di Australia mengalami pemutihan karang pada musim panas 2023-24, menurut laporan kerajaan.

  Agensi kerajaan persekutuan Pihak Berkuasa Taman Marin Terumbu Sawar Besar, Institut Sains Marin Australia (AIMS) dan Pertubuhan Penyelidikan Saintifik dan Perindustrian Komanwel (CSIRO) hari ini menerbitkan gambar terumbu untuk 2023-24.

  Menurut laporan itu, pemutihan karang diperhatikan pada 73 peratus terumbu yang dikaji di kawasan taman laut. Ia menandakan peristiwa pemutihan meluas buat kali kelima di terumbu itu sejak 2016.

  Pemutihan karang adalah fenomena di mana karang yang mengalami tekanan haba mengeluarkan alga simbiotik yang hidup dalam tisunya, menjadikan karang menjadi putih. Karang yang kelihatan putih berkemungkinan mati akibat kebuluran akibat gangguan dalam proses fotosintesisnya.

  “Perubahan iklim adalah ancaman terbesar kepada Terumbu Sawar Besar, dan juga terumbu karang di seluruh dunia,” kata Roger Beeden, ketua saintis dalam satu kenyataan media hari ini.

  Laporan itu menunjukkan 39 peratus terumbu yang dipantau di taman itu mengalami pemutihan yang sangat tinggi atau melampau pada musim panas 2023 dan 2024.

  David Wachenfeld, pengarah program penyelidikan di AIMS berkata penyelam telah pun memerhatikan kematian karang daripada peristiwa pemutihan musim panas di setiap kawasan terumbu.

  Beliau berkata tahap tekanan haba dan hasil dapatan tinjauan udara menunjukkan bahawa ia adalah salah satu peristiwa pemutihan yang paling luas dalam tempoh 40 tahun AIMS memantau terumbu itu. – Xinhua

  Pelancong menyelam di atas batu karang yang sudah luntur dan mati di sekitar Pulau Lizard di Terumbu Sawar Besar, Australia. Kawasan yang terkenal di Australia sedang mengalami pemutihan karang paling teruk dalam rekod pada musim panas 2023 dan 2024. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...