Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Tukar penutup botol jadi alas meja, promosi kemampanan

  LIVINGSTONE, ZAMBIA – Esther Cheelo, seorang penduduk berusia 30 tahun di bandar Livingstone, destinasi pelancongan Zambia, mengubah hidupnya menjadi lebih baik dengan menukar penutup minuman logam yang dibuang menjadi alas meja yang menakjubkan.

  Melalui perniagaan kitar semula yang inovatif, Cheelo bukan sahaja memperjuangkan kelestarian alam sekitar malah memperoleh pendapatan yang boleh dipercayai untuk dirinya sendiri.

  Perjalanan kreatif Cheelo bermula lebih lima tahun lalu apabila dia menyedari penutup botol yang dibuang berselerakan di jalanan dan merosakkan alam sekitar.

  Bermotivasi untuk mencari penyelesaian, dia mengambil inisiatif untuk menggunakan semula bahan buangan berkenaan menjadi sesuatu yang praktikal dan berharga.

  “Saya melihat peluang untuk menyumbang kepada menyelamatkan alam sekitar sambil mencipta mata pencarian. Ketika itulah saya memutuskan untuk belajar cara membuat alas meja menggunakan penutup botol,” katanya.

  Esther Cheelo menunjukkan alas meja yang diperbuat daripada penutup botol yang dibuang di Livingstone, Zambia, pada 12 November lalu. – Xinhua

  Menunjukkan kepintaran, dia menjalin perkongsian dengan tempat-tempat minum tempatan untuk mengumpul penutup botol yang dibuang. Kotak-kotak pengumpulan diletakkan di tempat-tempat berkenaan menggalakkan pelanggan dan pekerja menyimpan penutup terpakai.

  “Saya telah bekerjasama dengan lima tempat minum di bandar Livingstone,” katanya.

  “Untuk setiap kotak yang penuh dengan penutup, saya memberikan setiap tempat 150 Kwacha Zambia (kira-kira AS$6.5).”

  Proses Cheelo melibatkan pembersihan menyeluruh dan pembasmian kuman penutup
  botol sebelum mengubahnya menjadi alas meja yang cantik menggunakan benang jahitan
  dan kain kapas.

  “Saya membuat sekurang-kurangnya 70 alas meja setiap bulan, menjual setiap satu pada purata 50 Kwacha Zambia (sekitar AS$2.17),” kata Cheelo, yang menguruskan gerai kurio di Mukuni Park, sebuah pusat seni terkenal di daerah pusat perniagaan Livingstone.

  Selain alas meja, Cheelo juga membuat anting-anting daripada penutup botol yang dibuang dan menjual semula pelbagai barang aneh. Alas mejanya telah mendapat populariti dalam kalangan penduduk tempatan dan pelancong kerana ketukangannya, menggabungkan fungsi dengan keanggunan artistik, menambah keindahan mana-mana
  suasana ruang makan.

  John Mulenga, peminat seni dan kraf berusia 70 tahun di Livingstone, memuji kualiti dan keunikan ciptaan Cheelo. Beliau menggalakkan artis tempatan lain untuk mengikut telunjuk beliau dalam mempromosikan kelestarian alam sekitar.

  “Alas meja ini bukan sahaja tahan lama malah direka dengan cantik. Ia memberi inspirasi untuk menyaksikan seseorang menggunakan bahan buangan untuk mencipta barangan praktikal,” kata Mulenga sambil menambah bahawa karya Cheelo mempamerkan bagaimana kreativiti dan keusahawanan boleh memacu amalan mampan, membentuk masa depan yang lebih hijau untuk Livingstone sambil memperkasakan komunitinya. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...