Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Turkiye temui ikan barbel harimau bintang

  ANKARA, 19 JAN – Turkiye kelmarin mengalu-alukan penemuan tidak dijangka ikan barbel harimau bintang yang disenaraikan sebagai salah satu spesis paling terancam di dunia di Sungai Tigris.

  Pencinta alam sekitar mengatakan ikan berbintik yang mirip ikan kap itu kali terakhir dilihat di habitat semula jadi lebih sedekad lalu dan dikhuatiri telah pupus.

  Menteri Pertanian Turkiye, Ibrahim Yumakli menggelar barbel harimau bintang sebagai ‘salah satu daripada 10 ikan yang paling dicari di dunia’. Penemuan itu “adalah berita baik untuk perlindungan dan pembangunan biodiversiti negara kita,” katanya dalam satu kenyataan media sosial.

  Ikan tersebut ditemui oleh pasukan yang terdiri daripada para saintis dari Universiti Recep Tayyip Erdogan Turkiye dan ahli program pemuliharaan Re:liar dan SHOAL.

  “Tiada perasaan yang dapat diungkapkan apabila mendapati spesies yang hampir pupus itu masih wujud, meskipun nampak mustahil,” kata profesor bersekutu Universiti Recep Tayyip Erdogan, Cuneyt Kaya.

  Ikan itu pada satu ketika dahulu boleh didapati dengan banyak di sungai-sungai di timur Turkiye serta sebahagian Syria dan negara jiran, Iran dan Iraq.

  Pencinta alam sekitar berkata ikan itu mengalami masalah pencemaran dan pembinaan empangan di sepanjang sistem Sungai Tigris dan Euphrates untuk menyokong pertanian tempatan.

  Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi yang berpangkalan di Switzerland bulan lalu melaporkan 25 peratus daripada spesies ikan air tawar dunia berdepan risiko kepupusan.

  “Ekosistem air tawar memainkan peranan yang besar dalam mengekalkan kesihatan keseluruhan planet kita,” kata pengurus program pemuliharaan ikan air tawar Re:Wild dan SHOAL, Harmony Patricio. – AFP

  Ikan barbel harimau bintang kali terakhir dilihat di habitat semula jadi lebih sedekad lalu. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...